Advent Zagreb 2024
Zagreb je već godinama poznat po svojoj zimskoj manifestaciji Advent Zagreb, koja uz bogate kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe donosi poseban ugođaj te posjetiteljima grada Zagreba pruža čarobno iskustvo koje spaja maštu i duh blagdana.
Iako grad za vrijeme Adventa vrvi događanjima na vanjskim lokacijama, živo je i u restoranima koji su i dalje omiljena mjesta okupljanja stanovnika Zagreba i njihovih gostiju. Kao i svake godine, Delicious Zagreb donosi vam popis ugostiteljskih objekata koje ne smijete propustiti u ovo blagdansko doba.
Delicious Zagreb ruta po poznatim zagrebačkim restoranima ovoga puta kreće s glavnog gradskog trga, Trga bana Jelačića, na kojem jeJohann Franck— poznata kavana, mjesto za izlaske te lokacija hrvatskog tapas restorana SolBogatu sezonu događanja tijekom Adventa u Johann Francku obilježit će tradicionalni koncert povodom rođendana Franka Sinatre u kombinaciji s wine & dine iskustvom na dva kata ovog prostranog restorana, potom dnevno druženje za Badnjak uz hitove legendarnih Novih Fosila te posebnu selekciju tapasa te Black & White NYE Dinner Party -novogodišnji cabaret show.
Malo niže Gajevom ulicom, u Cukeraju, svake se subote prijepodne te za Badnjak i Staru godinu održava live svirka uz posebnu ponudu pjenušaca i vina.
Sjeverno od glavnog trga je Ficlek koji je već krenuo s tradicionalnom zimskom ponudom jela poput sarme s pire krumpirom, kobasica s restanim i kiselim zeljem, a za svaki Badnjak kuhaju bakalar na žlicu, za goste u restoranu, ali i narudžbe za van. Na Badnjak će raditi do 17 sati, a već su sada krenule rezervacije za porcije bakalara.
Zagreb i za mlade nudi mnoštvo kreativnog sadržaja. Za one koji se ne vole držati tradicije Taqueira Cato pripremila je blagdanske kombinacije svojih ručno rađenih tacosa i signature koktela za van koji su dostupni po narudžbi, a Koncept Mlinček na zapadnom dijelu grada ima vlastiti Advent u Mlinčeku koji traje do 4. siječnja uz razne božićne delicije, svirke i božićne filmove.
Prvi zagrebački bistro Lari i Penati tradicionalno ima svoj dnevni Badnjak za koji priprema isključivo riblje specijalitete — fritto misto, bakalar…
Cijeli mjesec bakalara na razne načine očekuje nas i u Taču, omiljenom okupljalištu gurmana. Zimski je menu kod njih već u punom jeku — kobasice, krvavice, kiselo zelje, purica s mlincima — sve iz domaće proizvodnje. Njihov recept za bakalar na žlicu možete pronaći ovdje (link na recept), a koliko je obožavan najbolje govori činjenica da na Badnjak, kad se u Hrvatskoj tradicionalno jede bakalar, iz njihove kuhinje izađe više od 300 porcija samo za dostavu po zagrebačkim domovima. A koliko ih u prosincu posluže u restoranu — tome nitko ne zna broj… Poznat je i Tačev ručak za Badnjak, za koji se uvijek traži stol više.
Restoran Tomassino svake adventske nedjelje priprema bogat blagdanski ručak u 4 slijeda po promotivnoj cijeni, a meni se mijenja svakoga tjedna. Gosti mogu birati iz selekcije zimskih jela i sami kreirati svoj meni.
Za one željne jedinstvenog gastronomskog iskustva, Dubravkin put — zagrebački fine dining restoran koji je od ove godine ovjenčan 1 Michelinovom zvjezdicom – tradicionalno je pripremio božićni degustacijski menu koji obuhvaća moderne inačice jela poput francuske salate i odojka, bakalara, sarme te božićnih kolača.
Zagrebački hotel Esplanade Zagreb svake godine priprema bogati blagdanski program poput aromatičnih zimskih koktela na njihovu baru Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar i glamurozne novogodišnje proslave.
Za goste željne modernog ambijenta i azijske kuhinje, novogodišnju večeru priprema i zagrebački hotspot Kiyomi, koji uz izbor novogodišnjih azijskih jela nudi i signature koktel dobrodošlice te šampanjac u ponoć.
Zagrebački restorani svih vrsta i tipova i ovaj će Advent biti mjesta koja će okupljati Zagrepčane i njihove goste oko bogatih stolova.
Delicious Zagreb Team vam želi sretne i vesele blagdane!