JAZ & Mano2

Tradicionalno gostovanje slavne slovenske chefice Ane Roš u zagrebačkom restoranu Mano2 i ovoga puta oduševilo goste

Sinoć je u zagrebačkom restoranu Mano2 ponajbolji hrvatski chef Hrvoje Kroflin po treći put u posljednje dvije godine ugostio višestruko nagrađivanu slovensku cheficu Anu Roš. Tom je prilikom na zajedničkoj večeri pred brojnim gostima koji su, kao i svaki put, u vrlo kratkom vremenu uspjeli ugrabiti svoje mjesto na ovom već tradicionalnom gostovanju, Ana predstavila svoj posljednji koncept, novootvoreni restoran JAZ by Ana Roš.

JAZ je otvoren u sklopu boutique hotela As koji se nalazi u samom centru Ljubljane i rafinirana je verzija ugodnog, svakodnevnog restorana, otvorenog za doručak, ručak i večeru s mnogo uzbudljivih jela.

Prošla je godina za renomiranu cheficu Anu Roš bila iznimno uspješna: njezin je restoran Hiša Franko ovjenčan s 3 Michelinove zvjezdice, a The Best Chef Awards proglasio je Anu trećim chefom svijeta i to kao jedinu ženu među prvih dvadeset. Uz to je Hiša Franko zauzela 32. mjesto na listi World's 50 Best Restaurants.

JAZ je relativno prostran restoran s puno zelenila koje krasi unutrašnjost. Ana je u kuhinji postavila sjajan tim koji se godinama usavršavao u Hiši Franko, dok je glavni čovjek usluge Lenart Černelić koji je nekoliko godina proveo radeći po najboljim londonskim restoranima poput Sketcha Pierrea Gagnairea. Hrvoje Kroflin, domaćin ovog već tradicionalnog događaja i chef zagrebačkog restorana Mano2, prošle je godine po drugi put ušao u nominacije za 100 najboljih chefova svijeta prema izboru The Best Chef Awards. Iste je godine u Hrvatskoj Mano2 proglašen restoranom godine, a Hrvoje Kroflin drugim najboljim chefom godine.

Večera je rasprodana u nekoliko sati i na nju se čekalo s velikim uzbuđenjem. Na početku večere Ana je pozdravila sve prisutne i ispričala im kako je nastao JAZ te koliko joj znače i kako su nastala pojedina jela, a zatim se priključila svom timu u kuhinji. Oba chefa pripremila su po 4 slijeda.

Manov sommelier Marko Rundek pobrinuo se da večera i u vinskom segmentu bude nezaboravna tako da su gosti imali priliku kušati neke vrlo limitirane edicije i izdanja hrvatskih i slovenskih vina poput Tomčeva Diplomata iz 2014. u magnumima, kao i premijerno kušati Stagnum iz 2015. obiteljske vinarije Miloš također u magnumima, zatim magnume Sv. Jakov vinarije Clai, ali i sjajna vina Batiča, Fona te Mlečnika.

Salve pohvala dobila su sva jela no Anini tortelli punjeni zimskom kruškom kuhanom u maslacu s paljenom čičokom i mješavinom pet začina kao i Hrvojeva odležana jadranska grdobina s umami consomméom, repom i Tuber melanosporumom, slasnim tartufom koji je iz Istre donijela obitelj Prodan, bili su apsolutan hit večeri.

Svima koji nisu uspjeli prisustvovati večeri ostaje poziv da posjete JAZ u Ljubljani kao i Mano2 u Zagrebu i uvjere se u vrhunsku kvalitetu koju ovi restorani nude svojim gostima.

No items found.