Tržnice kao ogledalo grada: što se jede i pije oko Dolca, Trešnjevke, Utrine i Kvatrića
Zagrebačke tržnice odavna su središnja mjesta gradske svakodnevice, prostori na kojima se susreću lokalni proizvođači, trgovci i kupci. No posljednjih su godina neke tržnice postale i gastronomska odredišta. Oko njih se otvaraju bistroi, kafići, barovi i zalogajnice koji spajaju duh tržnice s aktualnim kulinarskim trendovima. Posjet tržnici više nije samo prilika za kupnju namirnica, nego i za otkrivanje novih okusa, bilo da tražite jednostavan zalogaj ili ozbiljan ručak.
Tržnica Dolac
Dolac je najpoznatija i najživlja tržnica u Zagrebu, a upravo ovdje posljednjih godina niče nekoliko najzanimljivijih lokala u gradu.
Broom 44 , smješten na istočnoj strani s direktnim pogledom na plac i vrevu, jedan je od pionira suvremene vegetarijanske i veganske kuhinje u centru. Fokus im je na sezonskom povrću, fermentiranim sastojcima i lokalnim namirnicama, uz ozbiljan pristup vinu i ozbiljnoj specialty kavi. Radi se o lokalu koji svojim konceptom i izvedbom podiže standarde kad je riječ o biljnoj kuhinji u Zagrebu.
Neposredno preko puta, nalazi se kultna i dugovječna Amfora , vrlo bazični bistro specijaliziran za riblja jela. Blizina ribarnice omogućuje im svakodnevnu nabavu svježe ribe i školjki, pa se jelovnik često mijenja ovisno o ponudi. Jednostavna priprema i naglasak na svježini osnovna su obilježja ovog mjesta. Ovdje su forte svježina i brzina usluge!
Na sjevernoj strani, ponad Dolca smješteno je Salo , bistro i pekarnica koje potpisuje tim renomiranih domaćih chefova i slastičara. Koncept je posvećen starim sortama žitarica, fermentaciji i ručno rađenim proizvodima. Na policama ćete pronaći kruh od kiselog tijesta, sezonske sendviče, fermentirano povrće i slastice koje spajaju tradiciju i suvremenu tehniku. Prostor je varljivo jednostavan, no ovdje se zbiva najbolje što je s žitaricama moguće.
U podnožju Dolca na južnoj strani nalaze se dva važna mjesta. Pod Zidom funkcionira kao moderan bistro s ambicijom fine kuhinje, ali u ležernom formatu. Kuhinja je sezonska, često inspirirana upravo onim što se nudi na tržnici.
Ficlek , s druge strane, njeguje dušu klasične stare zagrebačke gostionice. Jela su tradicionalna — od ajngemahteca do purice s mlincima — ali prezentirana s pažnjom koja ih čini relevantnima i današnjoj publici.
Na kraju, nezaobilazni klasik: Burek Dolac . Mala radnja smještena na platou na pola stubišta prema tržnici, otvorena 1967. godine, koju mnogi smatraju najboljim mjestom za burek u Zagrebu. Redovi su ujutro uobičajeni, a ponuda ostaje vjerna tradiciji.


Tržnica Trešnjevka
Trešnjevački plac dugo je bio samo lokalna tržnica, ali u posljednje vrijeme profilira se kao gastronomsko središte zapadnog dijela grada. Tome doprinose i manifestacije poput festivala hrane i pića Plac Mljac , koji pokazuje potencijal ovog prostora kao mjesta okupljanja i druženja za građane i posjetitelje grada.
Na samoj tržnici nalazi se Platz , restoran koji spaja moderan interijer s kuhinjom usmjerenom na sezonske sastojke, brzu i kvalitetnu izvedbu i najvažnije - dobar ‘value’, kako nam kaže vlasnik. Ponuda je raznolika, od mesnih i ribljih jela do vegetarijanskih opcija i zanimljivih deserata. Pravi je to primjer lokala koji je na plac donio novu vrstu gastronomskog samopouzdanja zadržavajući topli feeling kvartovskog okupljališta.
Nadalje, za brz i autentičan zalogaj vrijedi stati kod Mire , na jugoistočnom kutku placa, čiji su bureci i danas među najtraženijima ne samo u kvartu, već i gradu. Ponesite keš :)
Novi val predstavlja novootvoreni bistro zabavna imena Ođe, Ođe , čija se kuhinja direktno naslanja na ponudu tržnice. Jelovnik se mijenja ovisno o sezoni, a pristup je suvremen, urban i fokusiran na kvalitetne lokalne sastojke. Smješteni su na tek metar, dva od prepunih štandova i ovdje ćete biti potpuno uronjeni u užurbano iskustvo jutra na placu.
Malo izdvojeno ali nezaobilazno mjesto, preko ceste, od tržnice prema sjeveru, koktel je bar Peaches & Cream , jedno od najkreativnijih mjesta za piće u gradu. S koktelima koji se mijenjaju sezonski i atmosferom koja spaja eleganciju i ležernost, predstavlja savršen završetak dana provedenog na Trešnjevačkom placu.



Tržnica Utrina
Utrina možda nema gastronomsku raznolikost kakvu nude Dolac ili Trešnjevka, ali nekoliko lokala u neposrednoj blizini uživa gotovo kultni status među stanovnicima Novog Zagreba. Svi oni, njih četiri, nalaze se na vanjskoj strani same tržnice. Na istoku sarajevski Pita Cut , specijaliziran za tradicionalne pite i bureke. Posebnost im je način pečenja na živoj vatri, ispod peke ili saća, što daje karakterističan smokey okus i miris. Ponuda je ograničena, ali vrlo dosljedna i fantastična.
Na istoj je strani Pčelica , zalogajnica koja nudi dnevna jela, variva i klasične zagrebačke odreske, uz ponudu s roštilja. Radi se o mjestu koje dosljedno pruža funkcionalnost kantine uz poznate okuse i ne obećava ništa drugo.
Iza ugla na južnoj strani je zdravljak Sport , lokal koji desetljećima održava reputaciju mjesta za meso s roštilja i jednostavne kolače, kao i kavu, pivo ili sok. To je primjer zdravljaka kakvih je nekoć bilo mnogo, a opstali su samo najdosljedniji. Ovdje ćete sresti sve, od srednjoškolaca iz obližnje ugostiteljske škole, do umirovljenika koji su nakon kupnje grincajga sjeli na uvijek isti kapučino.
Vjernu publiku ima i Gableci pri Tomeku , povezan s mesnicom u blizini, čije ime sve govori, a koji nudi specijalitete s roštilja i jela od svježeg mesa. Takva mjesta podsjećaju da se oko tržnica posebno razvija gastronomija oslonjena na kratki lanac nabave.



Tržnica Kvatrić
Kvatrić je jedna od manjih zagrebačkih tržnica, ali se u njegovu okruženju nalaze lokali koji itekako privlače pažnju.
Važan za spomenuti, smješten na katu zgrade iznad tržnice, jest Four Wheel Coffee Roasters , jedan od pionira specialty kave u Zagrebu. Naglasak je na kvaliteti zrna, pažljivom prženju i suvremenim metodama pripreme, a prostor je zamišljen kao dnevni boravak za ljubitelje kave, s preslatkom terasom s divnim pogledom na grad.
Brzim prelaskom preko Martićeve ulice dolazi se do zalogajnice Kod Šime , pravog kvartovskog mjesta s jednostavnim uređenjem kao i jelima te naglaskom na domaće okuse. To je lokal koji funkcionira kao prirodna produžena ruka same tržnice. Uvijek dobra hrana, brzo pripremljena, veselo i ljubazno osoblje, iako nekad u velikoj žurbi pa – budite na to spremni!
Treba spomenuti i pekaru Kuraž , obiteljski projekt vrlo zanimljive priče, kod koje su na Kvatriću česti redovi gladnih kupaca i čiji se proizvodi ustvari mogu kupiti na sve četiri tržnice koje smo spomenuli.
Na Kvatriću se među ostalim jede i nadaleko poznat, svačiji miljenik gableca – burek! No od nekoliko lokala, u kojem ni u jednom nećete promašiti, svi se slažu da prvo treba kušati v rući burek kod Dževe. Ovdje se već više od 20 godina razvlači i peče, kažu iskusni, najbolji burek u gradu!
