Kesten
Kesten - Domaći recepti Vesne Miletić - Delicious Zagreb
Bilo da se skriva u kolačima, umacima ili pretvara u baršunastu juhu s hrskavim komadićima špeka ili čvaraka, kesten je uvijek poseban, kremast i neodoljivo mirisan.
U mojoj kuhinji ima počasno mjesto jer unosi toplinu i profinjenost u svako jelo.
Njegove su nutritivne vrijednosti iznimne. Kesten je bogat složenim ugljikohidratima, vitaminom C, folnom kiselinom i mineralima poput kalija, magnezija i željeza. Za razliku od većine orašastih plodova, ne sadrži gluten i ima vrlo malo masnoća, što ga čini savršenim izborom i za one koji traže laganije, ali hranjive obroke.
Njegova prirodna slatkoća i nježna tekstura savršeno se stapaju s aromama vanilije, ruma i čokolade u desertima, ali i s dimljenim okusima špeka, luka i temeljca u slanim jelima.
Kesten pire sa slatkim vrhnjem
Sastojci:
- 500 g kuhanih kestena
- 100 ml mlijeka
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 2 žlice šećera u prahu (ili po ukusu)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- rum (po želji)
- prstohvat soli
Priprema:
Kestene skuhati i očistiti dok su još topli. U lončiću zagrijati mlijeko i maslac, dodati šećer i prstohvat soli. Dodati kesten, rum i vaniliju te kuhati nekoliko minuta da se sve poveže. Usitniti smjesu u glatku kremu, zatim ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, protisnuti kroz sito kako bi postala lagana i prozračna. Poslužiti uz šlag od tučenog vrhnja, naribanu čokoladu ili s listićima badema.
Krem juha od kestena sa špekom
Sastojci:
- 400 g kuhanih kestena
- 1 manji luk
- 1 žlica maslaca ili maslinova ulja
- 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- sol, svježe mljeveni papar
- muškatni oraščić po želji
- 50 g špeka ili pancete
Priprema:
Na maslacu lagano propirjati sitno nasjeckani luk. Dodati kestene i kratko ih prepržiti da puste aromu. Uliti topli temeljac i kuhati 20-ak minuta. Sve izmiksati u kremastu juhu i začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Posebno na tavi prepržiti sitne kockice špeka dok ne postanu hrskave. Poslužiti juhu s tostiranim komadićima špeka na vrhu.



