Jesen na tanjuru: Juha od vrganja i lisički

Jesen je moje omiljeno godišnje doba. Donosi plodove koji imaju okus zemlje, šume i sunca koje polako nestaje.


Među tim plodovima, gljive su neizostavne. Vrganji, lisičke i blagve redoviti su gosti na našem jesenskom meniju, bilo kao predjelo, prilog ili zvijezda tanjura.

U našem restoranu jesen uvijek počinje s juhom. Ona otvara apetit, ali i priča priču o sezoni, prirodi i mirisima koji se šire iz kuhinje.

Danas vam donosim jedan klasičan recept za gustu juhu od vrganja i lisički. Jednostavnu, punu okusa i mirisa šume.

Pripremljena je bez vrhnja, jer želim da u prvom planu budu upravo gljive.

Recept: Juha od vrganja i lisički

Potrebni sastojci:

4 do 5 lijepih, zdravih vrganja

200 g lisički

1 manji korijen celera

3 srednja krumpira

1 veća glavica luka

1 stručak majčine dušice

Sol, svježe mljeveni papar

2 žlice svinjske masti

Temeljac od korjenastog povrća (ili voda, po potrebi)

Priprema:

1. Na svinjskoj masti pirjajte sitno sjeckani luk uz prstohvat soli, kako bi što prije povenuo.

2. Dodajte naribani korijen celera i nastavite pirjati, uz povremeno dolijevanje temeljca kako ne bi zagorjelo.

3. Kad celer omekša, dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte nekoliko minuta dok ne počne omekšavati.

4. Dobro očistite i narežite vrganje i lisičke, pa ih dodajte u lonac zajedno s grančicom majčine dušice.

5. Dolijte još temeljca po potrebi, lagano posolite i popaprite, pa sve kuhajte još kratko – tek toliko da se okusi povežu, a gljive ostanu čvrste.

6. Poklopite i ostavite juhu da se odmori 10-ak minuta prije posluživanja.

Savjet iz kuhinje:

Nemojte pasirati juhu – neka ostane rustikalna, s vidljivim komadima gljiva i krumpira. U tome je njezin šarm, a ako ipak volite kremastu teksturu, možete jednu trećinu juhe odvojiti, usitniti štapnim mikserom i vratiti u lonac.

Ova juha je savršena za prve jesenske dane, uz krišku domaćeg kruha i čašu mladog vina.

Ako ste ljubitelji gljiva ovo je recept s kojim ne možete pogriješiti.

Uživajte u jeseni i kuhajte sezonski.

No items found.