Marelica Art Latte
Superfood brunch u strogom centru grada
Ovaj se vedro uređeni bistro o kojem posljednjih mjeseci bruje gastro rubrike smjestio u centru grada, na uglu legendarne stoljetne zgrade Stojsavljević u Petrinjskoj 47. Kroz velike se staklene stijene već izvana vidi ambijent koji osvaja, vođen paletom pastelnih boja i zidovima oslikanim motivima rajskih ptica i bujnog raslinja, a retro pod na crne i bijele kvadratiće i detalji marelica na granama doprinose toplom osjećaju koji vodi negdje u dragu prošlost. Stolove krasi cvijeće živih boja te modni časopisi i knjige o kavi, svjetskim gradovima… I ne čudi toliko profinjena, a opuštajuća atmosfera, s obzirom na to da je vlasnik nekad vrlo uspješni fotomodel Adnan Taletović, čiji je životni put i rad za velike svjetske modne dizajnere poput Lagerfelda, bio usko vezan uz svijet estetike. Bistro može ugostiti oko 45 posjetitelja i nerijetko je pun u vrijeme užurbanih sati; servis i kontakt brzi su i ugodni, s obzirom na to da su svi stolovi u neposrednoj blizini dugog centralnog bara.
.jpg)
Što se poslužuje
U Marelici sami sebe nazivaju brunch bistroom, cafe barom i čajnom kućom. Od 9 ujutro poslužuje se doručak, potom brunch ili ručak, ovisno o tome kada navratite, a meni je nadahnut zdravim pristupom prehrani, pa će ljubitelji ‘superfooda’ ovdje zaista uživati. Iz velikog izbora izdvojimo superpopularni avokado tost, pa poširana jaja ili miješanu salatu s dimljenim lososom ili piletinom, zatim quesadille u pilećoj ili vege varijanti; tu su i granola, zobena kaša, plate voća, chia puding… sve se može dodatno ‘frizirati’ žličicom dodataka kao što su acai, ashwagandha, ginseng, kurkuma itd.
Poslije 16 sati nastupa tea time, kada uz najavu možete uživati u izboru mekih tramezzina od lososa, piletine ili avokada, mini tartovima raznih okusa, organskim čajevima ili kavi, ili pak pjenušavim mimozama i bellinijima, ako želite malo ublažiti napetost :)
Slijedi i bogat izbor slastica kojima vlada čokolada, crna ili bijela, u raznim oblicima poput ferrero torte, torte s pistacijama i bijelom čokoladom, ili čoko batlera s amarettom, ali i klasika poput cheesecakea ili torte od kestena. Izbor pića jednako je dinamičan i uključuje veliki izbor kave kojom se jako ponose, zatim finih japanskih i kineskih čajeva, zelenog, bijelog, matcha te raznih mješavina, te prirodnih sokova i smoothieja. Dostupan je i sažet no šarolik izbor hrvatskih i svjetskih vina, među kojima se nekoliko njih nudi na čaše, uključujući dobar šampanjac, kao i lista koktela, s ili bez alkohola.
.jpg)
Što su kušali naši kuhari
Došli smo rano, raspoloženi za doručak, pa njihova hvaljena jaja benedikt nismo mogli propustiti. Odabrali smo opciju s dimljenim lososom i nismo požalili; stigla nam je savršeno začinjena svježa lisnata salata na toplom kruhu prekrivenom kriškama lososa jarke boje i izvrsno poširano jaje koje smo odmah zasjekli ne bismo li snimili dobar video potoka toplog žumanjka.
Pažnju nam je privukla i vegetarijanska quesadilla; porcija je bila izdašna – velika hrskava preklopljena tortilja, bogato ispunjena kremastim punjenjem od pečene buče, celera, luka i mrkve, s umakom od jogurta i mascarponea, uz salatu od matovilca.
Zasladili smo, a čime drugim nego mekim tartom od marelice prelivenim gustim umakom od marelica.
By the recommendation of the friendly staff, we also had a detox juice, made of celery, apple, lemon and spirulina, and it was the right call!
.jpg)
.jpg)
.jpg)