Okrugljak

Najbolja jela zagrebačke tradicije u rustikalnom podsljemenskom ambijentu

Smješten u naselju Mlinovi, Okrugljak je najstariji restoran u Zagrebu sa stogodišnjom kulinarskom tradicijom, na čijem se jelovniku nalaze autohtona jela regije.

Interijerom Okrugljaka dominiraju masivne grede od slavonskog hrasta, prostor je ukrašen tradicionalnim narodnim uzorcima šestinskog dijela Zagorja. U glavnoj prostoriji nalaze se dvije stare peći od zelene keramike s početka 20. stoljeća.

U ljetnjim mjesecima Okrugljakov vrt je vjerojatno najugodnija ugostiteljska terasa u gradu, u dubokoj hladovini drveća i uz žuboreći potokom Medveščak koji okreće škripavo kolo atraktivne stare vodenice.

Postava stola je klasična, s tradicionalnim šestinskim stolnjacima u kombinaciji s vrhunskim Villeroy i Boch tanjurima i priborom za jelo. Sjedenje je tako udobno da niti ne primijetite koliko ste se zadržali u Okrugljaku.

U Okrugljaku se stalnim gostima obraća imenom, osoblje je dobro obučeno i obrazovano, te je srce i duša mjesta.

Okrugljak se sastoji od nekoliko dvorana i “kuća” za privatna događanja i okupljanja. Sala za vjenčanja može primiti do 200 osoba. Glavna prostorija prima do 80 osoba. Dva manja objekta pod nazivom “Kućice” mogu primiti 50 i 24 osobe, što ih čini idealnim za manje zabave.

Djeca su dobrodošla u Okrugljak koji ima cijelo igralište u sklopu objeka.

Što se poslužuje

Okrugljakov jelovnik je škola tradicije i okusa kada su u pitanju izvorna zagrebačka jela, s nekoliko klasika kojima kuhari Okrugljaka dodaju dašak suvremenosti. Jelovnik se mijenja s godišnjim dobima, dodajući jela prema namirnicama dostupnim u to godišnje doba.

Jelovnik je često obogaćen zanimljivom ponudom dana, dok se fiksni dio sastoji od 4 hladna predjela, od kojih je najautentičnija plata pršuta i sira, 4 juhe, 2 vrste toplih predjela, 10 mesnih glavnih jela i 1 riblje jelo.

Kao tradicionalno hrvatsko mjesto, Okrugljak je poznat po janjetini s ražnja, teletini s ražnja (i jedno i drugo potrebno je naručiti unaprijed jer priprema traje satima), patki s ražnja i izboru tradicionalnih mesnih jela s roštilja.

Gosti često komentiraju i vole njihov tartar biftek i štrukle.

Okrugljak radi vlastite mlince, rezance, savijače i štrukle.

Slastice se pripremaju svakodnevno, a izbor se često mijenja, no savijače, posebice savijače od jabuka sa sladoledom, neizostavni su desert Okrugljaka.

Vinska karta je opsežna i uključuje sve sorte iz Hrvatske i svijeta. Osoblje Okrugljaka može savjetovati ili preporučiti butelju po vašem ukusu.

Gault & Millau je Okrugljaku dodijelio 2 kuharske kape, a Falstaff 1 vilicu.

Što su kušali naši kuhari

Naš obrok na Okrugljaku započeo je s dva kuhinjska pozdrava – komadom mladog neslanog domaćeg kravljeg sira na podlozi od rikule uz dvije ukiseljene ljute mini papričice punjene sirom i pečenom ploškom domaćeg kruha s paštetom od guščje jetre. Okusi su bili izuzetni i dobro izbalansirani.

Za naše sljedeće jelo imali smo autentičnu zagorsku juhu, izdašnu i zasitnu, kao stvorenu za hladne dane.

Nastavili smo sa sporo kuhanom teletinom ispod peke, još jednim hrvatskim favoritom, gdje se meso i povrće pokrije metalnom posudom, koja se zatim zakopa u žeravicu i pokrije užarenim ugljenom i ostavi da se lagano peče satima dok ne omekša. Poslužuje se s dvije kuglice gratiniranog krumpira.

Drugo glavno jelo koje smo probali bili su sporo pirjani kravlji obrazi, lokalna delicija, poslužena s pljukancima, vrganjima i strugotinama sira Grana Padano. Meso je jako mekano i puno okusa.

Za kraj ove simfonije hrvatskih i zagrebačkih tradicionalnih jela i okusa poslužili su nam palačinke s mokrim orasima i toplom čokoladom.

Sve skupa s rakijom, coca-colom, dvije čaše vina i bocom vode, naš obrok na Okrugljaku došao je 97 eura za dvije osobe.

Od ponedjeljka do nedjelje od 12:00 do 23:00
Mlinovi 28, Zagreb
Od ponedjeljka do nedjelje od 12:00 do 23:00
01 4674 112
#okrugljakzagreb
#okrugljakzagreb
#restaurant
#restaurant
#croatiancuisine
#croatiancuisine
#tradition
#tradition
#authenticdiningroom
#authenticdiningroom
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb