Novozagrebački steakhouse dostojan svjetskih metropola

Steakhouse Marble nalazi se u kvartu Središće, etabliranom novozagrebačkom gastronomskom središtu. Ovaj prostrani restoran od približno 120 sjedećih mjesta smjestio se u novogradnji tik do Muzeja suvremene umjetnosti. Odmah na ulazu u Marble nalazi se impozantna komora za suho zrenje mesa (dry aging) u kojoj je trenutno na odležavanju oko 1500 kg govedine u različitim cutovima.

Iako interijerom prevladava tamna „industrijska” paleta – crna, sirovi beton, boja oraha, tamnozelena – restoran je prozračan i okupan prirodnim svjetlom zbog golemih staklenih stijena koje cijelom dužinom gledaju na aveniju. Na jednom je zidu mural, a kroz cijeli se restoran ponavlja motiv velikih vertikalnih rashladnih vitrina za vino koje pregrađuju određene dijelove prostora. Marble ima 3 privatne sobe; jedna od njih, Marble Room, nalazi se tik do kuhinje te može služiti i kao chef’s table jer ima veliki prozor koji gleda na ključni dio cijelog restorana – custom made grill izrađen u Španjolskoj baš za Marble.

Što se poslužuje?

Ključ je cijele gastronomske priče spomenuti jedinstveni grill, koji na neki način dotakne gotovo sve na jelovniku.

Okosnica su ponude, naravno, steakovi raspoređeni prema 13 različitih pasmina, danima zrenja (od 7+ do 45+) te raznim cutovima. Većina je steakova odležana metodom dry age, ali ima i onih koji odležavaju u ulju, u tzv. mokrom zrenju (wet age steaks).

Od nekih kurioziteta što se tiče mesa, Marble nudi Wagyu A5 s količinom masnoće 11–12, Sashi choco steak specifičan po okusu jer se goveda hrane belgijskom čokoladom te vintage krave stare 10 –12 godina.

Hladnih je predjela sedam (mesnih i ribljih) od kojih se dva rade pred gostima za stolom – Cezar salata i tartar biftek. Topla predjela nude sezonsku juhu, rižoto i tjesteninu, ali i zanimljivu interpretaciju dagnji s korabicom, potom koštanu srž i teleću brizlu. Ponuda glavnih jela sastoji se od goveđih obraza, skuše, junećeg short riba, burgera, steak sandwicha, ali i oborite ribe.

„Njegovo veličanstvo krumpir” prisutno je u 8 varijanti priloga, a tu su još i prateći vokali poput celera, grilanog kupusa, pet vrsti cikle, kremastog špinata… Uz steak se još nude i kreativni umaci te maslaci.

Desert karta taman je slatka i dovoljno kratka da poželite isprobati sve naoko neobične kombinacije.

Sva su jela koncipirana na način da se mogu dijeliti.

Marble ima i visoko sjedenje pored bara smještenog u središtu na kojem se nudi poseban jelovnik za bar food te signature koktele.

Vinska karta selekcija je 220 etiketa iz hrvatske i svijeta; boce su raspoređene po cijelom restoranu, a sommelier Goran Petrić vrlo ih maštovito spaja s jelima na meniju.

Servis je ugodan i simpatičan. Na raspolaganju su i sommelier i barmen ako trebate savjet pri odabiru pića, a nerijetko će vam steak na stol donijeti i sam chef Tomo Trboglav.

Što su kušali naši kuhari?

Ručak smo započeli dvama osvježavajućim kamenicama i hrvatskim pjenušcem koji su nam otvorili apetit. Kamenice su poslužene s mignonette umakom od čilija i krastavaca, uz kreker sa sjemenkama. Nakon toga slijedila je dimljena skuša s krumpir salatom, špinatom, muštardom i furikake algama, koju nam je šarmantna barmenica sljubila sa signature koktelom Smokey sweetness na bazi viskija, citrusa i đumbira. Bio je to savršen spoj tekstura i okusa.

Od steakova smo se odlučili za 45 dana dry aged Aberdeen Black Angus rib eye koji smo uparili s hrskavim krumpirom à la mille–feuille posluženim s dimljenom majonezom, grilanim kupusom u emulziji od inćuna te grilanim celerom u emulziranom umaku od maslaca beurre monté. Od umaka smo se odlučili za chimichurri umak, dimljenu majonezu te mesni jus. Uz steak smo dobili i 6 vrsta začinskih soli.

Eksplozija okusa! Robusnost steaka pripitomljena je maštovitim povrtnim prilozima, a krumpir u tisuću listića zaista opravdava titulu Njegovo veličanstvo. Činjenica da je svatko imao priliku začiniti meso prema svojim željama raznim solima i umacima te uživati u prilozima prema vlastitim preferencijama urodila je apsolutnim zadovoljstvom svih za stolom.

Desert je bio izvanredan Choco Tacos, s kremom od viskija i tamne čokolade uz crumble od komadića kakaa te kremu od kave i sladoled od viskija.

Uz steak smo popili dvije čaše crvenog vina – Royal Hill Cabernet Franc i Krauthakerov Mercs.

utorak – nedjelja 12:00 – 23:00
Ul. Ede Murtića 2d, 10000, Zagreb
utorak – nedjelja 12:00 – 23:00
+385 1 2201 500
#VisitZagreb
#VisitZagreb
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb