Maredo
Istraži svjetske okuse roštilja uz živu glazbu.
Iza Ciboninog tornja u Savskoj ulici, u uličici između poslovnih prostora sakrio se Maredo, poznata zagrebačka roštiljana, koja je nedavno postala koncept restoran s fokusom na grillu. I prostor doživio potpunu preobrazbu, jer je unutrašnjost dobila visoki, impresivni strop sa staklenim korovom, a gornji se kat može pohvaliti elegantnom dvoranom za privatne zabave događaje od 15 do 20 uzvanika, i impresivnim granitnim stolom.
Novi, elegantni interijer ide uz novi koncept kuhinje. Vlasnici Mareda zaposlili su kuhara, Marija Mihelja, koji je želio nastaviti tradiciju i stil Mareda, ali i stvoriti nešto novo dodavanjem tehnika pečenja na roštilju i kuhanja na otvorenoj vatri iz cijeloga svijeta. Maredo sada peče meso, ribu i povrće koristeći Kopa pećnicu, Green egg i dvije lava pećnice. Sve izlazi iz kuhinje s finim okusom i mirisom dima, uz okusne note sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Mediterana.
Maredo nije samo restoran, to je savršeno mjesto za noćni izlazak, s DJ-ima koji puštaju eklektičnu plesnu glazbu i konobarima koji vas radosno služe do 4 sata ujutro.
Što se poslužuje
Maredo je mjesto za ljubitelje mesa. Sami rade suho odležavanje, kako bi meso bilo savršenog okusa, meko i sočno. Gosti mogu birati između Ribeye, T-bone, Tomahawk i French rack rezova. Njihov tartar od teletine nadaleko je poznat. Za one koji ne vole teletinu, Maredo priprema sočne janjeće kotlete i svinjske filee punjene mozzarellom i pestom od bosiljka.
Posebna ponuda uključuje Beef Wellington i španjolskog odojka iz pećnice za šest osoba.
Riblji dio jelovnika otvara tartar od kapelungi, fettuccini s dimljenim dagnjama i jakobovim kapicama. U ponudi glavnih jela tu je Ponzu tuna s confitom od mrkve u marinirane u mlijeku s đumbirom, anisom i wasabijem u prahu, salata od dimljene sabljarke i glazirani bakalarom na žaru.
Vegetarijanci mogu uživati u domaćim gnudima i pečenim patlidžanima; odrezak celera sous vide s kremom od pečenih rajčica, mladom salatom i hrskavim okruglicama od bundeve.
Vinska karta je bogata, s dobrim izborom crnih, bijelih, ružičastih i pjenušaca iz različitih regija Hrvatske, kao i stranih vina.
Što su kušali naši kuhari
Prvo smo probali domaći ricotta sir na kremi od taleggio sira, s limetom, lješnjacima i slatkim vrhnjem s ugljenom i misom. Drugo predjelo bili su pečeni patlidžan pripremljen u pećnici Kopa na 300 stupnjeva, posluženi na humusu od slanutka i mente s domaćim tzatzikijem.
Za glavno jelo smo imali janjeće kotlete pripremljene na lava grillu sa zagorenim ružmarinom, dimljenim patlidžanom, humusom od slanutka i umakom Béarnaise – prava simfonija okusa, sa savršeno mekom janjetinom koja je bila lijepo ružičasta u sredini.
Kako je mjesto za mesoždere, uzeli smo i French rack, mariniran limunom i majčinom dušicom, pa pečen u Kopa pećnici na 250°. Meso je bilo mekano, puno sokova i okusa, te stručno narezano na lijepe, debele ploške. Upravo savršeno.
Cijela večera za 2 osobe, uključujući bocu vina, koštala nas je 150 eura.