Gostionica Restoran Purger

Ako biste zagrebačko gastronomsko naslijeđe morali sažeti u jedan ručak, taj bi se posluživao u Gostionici Restoranu Purger. Ova je gostionica, smještena u Petrinjskoj ulici u centru Zagreba, pravi vremeplov u doba kada su bijeli stolnjaci, domaće varivo i ljubazni konobari bili ne samo norma, nego i simbol poštovanja prema gostu.

Otvoren davne 1932., Purger je institucija zagrebačke tradicije koja odolijeva trendovima, zadržavajući svoj iskreni, autohtoni zagrebački štih.

Interijer je jednostavan — spojene restoranske sale te terase u dvorištu i na Petrinjskoj odišu starinskom atmosferom, a sve podsjeća na neka minula vremena. Iznimno srdačna usluga stvara osjećaj kao da ste na nekoj velikoj obiteljskoj svečanosti. Ovdje su hrana i gost na prvome mjestu. Upravo ta neposrednost i domaćinska toplina razlog su zašto je Purger pun stalnih gostiju, među kojima je mnogo Zagrepčana starije generacije koji u ovaj prostor dolaze desetljećima — oni imaju svoj stol i konobari znaju njihove narudžbe.

Što se poslužuje?

Jelovnik Purgera prava je lektira hrvatske kuhinje — doslovno nema čega nema, a zanimljivo je da imaju prijevod i na kineski. Prilikom našeg posjeta u Purgeru je, osim stalnih gostiju i ljudi na poslovnom ručku, bilo i dosta turista, pa čak i onih iz Azije. Recepti su ostali vjerni izvornim okusima, porcije su obilne i zasitne, a hrana se uglavnom servira na pladnjevima od inoksa.

Purger ima jedan od najvećih jelovnika u Zagrebu. Neka su jela očigledno sezonska, ali većina je uglavnom u stalnoj ponudi — od sira i vrhnja, raznih juha (imaju čak i bouillon juhu koja je čisti old-school), pohanog sira, zagorskih štrukli, gulaša i paprikaša, sarme, punjenih paprika, krvavica, ražnjića i ostalih jela s grila, fileka, preko telećih pečenja, do nezaobilazne patke s mlincima i zagrebačkog pa sve do ribljih jela.

Za ljubitelje variva tu su klasici poput graha te sezonskih mahuna i graška s noklicama koji se serviraju uz faširance.

U desertnoj ponudi dominiraju palačinke, a služe ih i s orasima u šatou.

Uglavnom se pije gemišt, što u ovakvom restoranu potpuno ima smisla.

Što su kušali naši kuhari?

Delicious Zagreb tim posjetio je Purger za vrijeme ručka na topli ljetni dan, stoga smo se odlučili sjediti u klimatiziranoj prednjoj sali. Ljubazna nas je konobarica uputila u sezonsku ponudu pa smo se odlučili za varivo od graška s noklicama i faširance, teleći pariški odrezak koji se služi s domaćim pomfritom te salatu od friških krastavaca s vrhnjem. Dok smo čekali hranu, promatrali smo goste oko nas te one koji su neprestano ulazili u restoran. Pored nas su bila dva stola sa starijom zagrebačkom gospodom koji su očigledno stalni i dugogodišnji gosti. Ovdje se za stolom čitaju novine, priča se s konobarima, pravi je šušur. Gosti, domaći i strani, neprestano dolaze i odlaze, a vrlo je vjerojatno da ćete sresti i nekog poznatog. Za stolom iza nas mlada je Azijatkinja uživala u pohancu.

Hrana je došla brzo, a poslužena je u već spomenutom metalnom posuđu — teleći pariški i faširanci na ovalima, a varivo u jušniku. Sve je bilo i više nego ukusno te obilno. Iskreni i autohtoni okusi ono su po što smo i došli i to smo apsolutno dobili.

U današnje doba kad se restorani otvaraju i zatvaraju, lijepo je s vremena na vrijeme doći na mjesto koje je zaista zavrijedilo ući u zagrebačku legendu.

ponedjeljak - subota: 07:00 – 23:00
Petrinjska 33, Zagreb
ponedjeljak - subota: 07:00 – 23:00
+ 385 (0)1 481 0713
#traditionalfood
#traditionalfood
#established
#established
#croatiancuisine
#croatiancuisine
#openonmondays
#openonmondays
#terrace
#terrace
#businesslunch
#businesslunch
#dinnerforone
#dinnerforone
#dinnerfortwo
#dinnerfortwo
#forthewholefamily
#forthewholefamily
#forlargergroups
#forlargergroups
#35-70
#35-70