Trattoria Gola

Moderna trattoria sa zero waste pristupom i odličnom vinskom ponudom

Trattoria Gola nalazi se na Trešnjevci, koja se prometnula u jedan od gastronomski najinteresantnijih kvartova u Zagrebu. Ovaj bistro konceptom i uređenjem nalikuje modernim indie bistroima u svjetskim metropolama, jer se bazira na relativno uskoj ponudi jela i specifičnoj ponudi pića u kojoj dominiraju tzv. “prirodna” vina, odnosno ona s minimalnim intervencijama, kao i specifična craft piva.

Interijer je minimalistički – iznad golih stolova dobro su pozicionirane lampe, a u prostoru dominiraju šank s velikim prozorom u kuhinju, ploča s ručno pisanim popisom jela i vina te vinska polica. Prilikom našeg posjeta ekipa u kuhinji pripremala je domaću tjesteninu, iz zvučnika je svirao talijanski pop osamdesetih, a sunce je ugodno grijalo kroz velike staklene izloge. Gola može primiti 20-ak gostiju; sjediti se može i za šankom, a terasa im nažalost trenutno još uvijek nije u funkciji, ali rade na tome.

Što se poslužuje?

Gola (što na talijanskom znači grlo) ponosi se time što maksimalno iskorištava namirnice, poštujući koncept zero food waste. Maslac (pa onda i mlaćenicu), tjesteninu, focacciu, paštete i umake rade sami, a rekli su nam da im uskoro stiže i macchina s pomoću koje će raditi domaću mortadelu. U ponudi je 10 jela koja su napisana na ploči i nisu podijeljena u kategorije poput predjela i glavnih pa ih možete kombinirati kako vam odgovara. Trenutno nude soparnik, paštetu s chutneyjem, ribu na savor; tu su i cappellacci punjeni patkom, njoke na tradicionalni sjevernotalijanski način, riba s porilukom i šparogama te dva deserta.

Chefica Lucija Jergović zanat je ispekla u renomiranim zagrebačkim fine dining restoranima uz vodeće hrvatske chefove, a ima i međunarodnog iskustva.

Na ploči stoji i 15-ak interesantnih vina koja toče na čaše, a za savjet uvijek možete pitati vlasnika Ivana Salopeka koji će vam rado preporučiti i vina koja nisu tu navedena. Ivan je zaljubljenik u neobična vina s naglaskom na prirodna pa im je takva i ponuda u trattoriji i uz njega ćete svakako otkriti nešto novo. Osim vina nude craft piva, cidere i alkoholna pića craft destilerija.

Što su kušali naši kuhari?

Aperitiv smo popili za šankom pričajući s vlasnikom i promatrajući što se događa u kuhinji, a Ivan nam je poslužio Lovrecov eko pjenušac Vivace od zelenog silvanca. Rađen klasičnom metodom, ovaj neobični pjenušac savršeno je pasao uz focacciu i slani maslac, koje, kako smo već rekli, u Goli rade vlastoručno.

Pjenušac nas je dobro pratio i uz soparnik te srdele na savor koji su ubrzo slijedili za stolom. Soparnik je starinsko hrvatsko jelo koje je, srećom, svoje mjesto pronašlo i u modernim restoranima, na naše veliko zadovoljstvo. Poslužen uz umak od jogurta s češnjakom i limunovom koricom, ovaj hrskavi snack bio je savršeni početak proljetnog ručka. Savor je još jedna tradicija koju zaista vrijedi ispoštovati. Gola ga radi u varijanti s trljama ili srdelama, koje su bile na meniju prilikom našeg posjeta. Ova riblja marinada svoju jedinstvenu slatkoću dobiva od dinstanog luka, a u Goli se poslužuje s twistom od ulja od peršina.

Za glavno jelo odlučili smo se za cacio e pepe te file ribe s porilukom i šparogama.

Cacio i pepe, talijanski specijalitet na bazi zrelog ovčjeg sira pecorina i crnog papra ovdje se radi s domaćim špagetima i dodatkom kreme od buče koja pridonosi punoći okusa. File ribe ovaj je put bio crni bakalar, iako se može desiti i da je grdobina, ovisno o tome što nađu na ribarnici. Crni bakalar bio je u nježnom umaku od mlaćenice koja ostaje od pravljenja maslaca, a serviran je uz karamelizirani poriluk te divlje i vrtne šparoge.

Kao vinsku pratnju, Ivan nam je preporučio austrijski weissburgunder koji je bio taman svjež i kremast da lijepo pokrije paštu i ribu.

Za desert smo podijelili krušku poširanu u muškatu uz čokoladni ganache s narančom i ledom od bergamota.

utorak - četvrtak 11:00 – 23:00 petak - subota 11:00 - 24:00 nedjelja 10:00 - 15:00
Ul. Huga Badalića 19, 10000, Zagreb
utorak - četvrtak 11:00 – 23:00 petak - subota 11:00 - 24:00 nedjelja 10:00 - 15:00
0992194048
No items found.