JERUSALEM ARTICHOKE

THE UNDERGROUND QUEEN OF AUTUMN

Postoje namirnice koje na prvi pogled ne oduzimaju dah, ali kad ih upoznate, osvojit će vas zauvijek.
Čičoka, taj neugledni, kvrgavi gomolj koji podsjeća na đumbir, za mene je jedna od tih namirnica.
U mojoj kuhinji prisutna je tijekom cijele jeseni, a njezin orašast i blago slatkast okus pretvara i najjednostavnija jela u pravu jesensku deliciju.

Osim što je izuzetno ukusna, čičoka je i pravo malo nutritivno čudo, bogata vitaminima, mineralima i posebno inulinom, prirodnim prebiotikom koji čini čuda za probavu i ravnotežu organizma.
Prije upotrebe treba ju dobro oprati i iščetkati, jer se zemlja zna zavući u njezine udubine.
Može se jesti sirova, pečena, kuhana, pa čak i kao čips!

U nastavku dijelim dva jednostavna recepta koji pokazuju svu njezinu ljepotu i svestranost – salatu od sirove čičoke i kremastu juhu od pečene čičoke. Salata od svježe čičoke i krumpira s citrusnim dresingom.

‍Salata od svježe čičoke i krumpira s citrusnim dresingom


Sastojci:

- 3 – 4 srednje čičoke
- 2 tvrdo kuhana krumpira
- sok jedne mandarine ili pola limuna
- 2 žlice maslinova ulja
- morska sol, svježe mljeveni papar
- svježi peršin ili rikola po želji‍

Priprema:

Čičoku dobro oprati i iščetkati, zatim ju naribati na tanke ploške (može se koristiti i ribež za jabuke).
Krumpir narezati na tanke kolutiće i pomiješati s čičokom.
Za dresing pomiješati sok mandarine ili limuna s maslinovim uljem, soli i paprom.
Preliti po salati, lagano promiješati i ostaviti desetak minuta da se okusi prožmu.
Posuti svježim peršinom ili rikolom.
Ova salata je osvježavajuća, lagana i savršeno uravnotežuje slatkoću čičoke i kiselkastost citrusa.

Juha od pečene čičoke


Sastojci:

- 500 g čičoke
- 1 manji krumpir
- 1 mrkva
- 1 stabljika celera
- 1 manji luk
- 1 litra povrtnog temeljca
- maslinovo ili sezamovo ulje za posluživanje
- sol i papar po ukusu

Priprema:

Čičoku oprati, po potrebi oguliti, narezati na veće komade i ispeći u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, dok ne omekša i lagano se karamelizira.

U loncu na malo ulja kratko prodinstati luk, mrkvu, celer i krumpir, zatim dodati pečenu čičoku.
Podliti s temeljcem i kuhati dok sve ne omekša.
Zatim sve dobro izblendirati u glatku, svilenkastu krem juhu.
Poslužiti s nekoliko kapi maslinova ili sezamova ulja i, po želji, s nekoliko listića pržene kadulje.

Ova juha prava je jesenska utjeha u zdjeli, gusta, topla i puna prirodne slatkoće te orašaste arome čičoke.

No items found.