Crveni treviški radič

Crveni treviški radič jedna je od onih namirnica koje u mojoj kuhinji žive cijelu zimu i rano proljeće. Uvijek me vrati u Istru, jer smo ga tamo sadili uz vrtni zid, na mjestu gdje je zemlja bila malo teža i hladnija, baš kakvu on voli. Takvom tlu vraća dvostruko: čvrstom strukturom, bogatstvom minerala i nježno gorkastom slatkoćom koja ga čini jednim od najzahvalnijih povrća za kuhanje.
U restoranu ga koristim tjednima, u raznim kombinacijama. Od salata i toplih priloga do elegancije jednog jednostavnog rižota. Radič je povrtnica koja se ne boji ni visokih temperatura ni intenzivnih okusa. Na gril tavi dobije slatku, duboku aromu, u rižotu se pretvori u nježno ružičastu kremu s karakterom. Volim ga jer je istovremeno rustikalan i profinjen, baš kao Istra kojoj pripadam.

1. Grilani crveni treviški radič s mozzarellom i parmezanom

Sastojci (za 4 osobe):

2 glavice crvenog treviškog radiča
maslinovo ulje
sol
svježa mozzarella, natrgana rukama
ribani parmezan


Priprema:

1. Radič prerezati po dužini na četvrtine, tako da mu korijen drži listove na okupu.
2. Lagano ga preliti maslinovim uljem i posoliti.
3. Položiti radič na dobro zagrijanu gril tavu i peći dok ne omekša, a rebra dobiju tamne, karamelizirane linije.
4. Još vruće komade prebaciti u plitku vatrostalnu posudu.
5. Po toplom radiču natrgati mozzarellu, dodati malo ribanog parmezana i kratko zapeći u pećnici dok se sir ne rastopi i ne uhvati blagu koricu.
6. Poslužiti odmah, uz koju kap svježeg maslinova ulja.

2. Rižoto od crvenog treviškog radiča

Sastojci (za 4 osobe):

1 glavica treviškog radiča
1 manji luk, sitno sjeckan
250 g riže za rižoto (carnaroli ili arborio)
maslinovo ulje
100 ml bijelog vina
700 ml vrućeg povrtnog ili pilećeg temeljca
malo maslaca
ribani parmezan
sol i papar‍

Priprema:

1. Radič narezati na tanke trake.
2. Na maslinovu ulju pirjati luk dok ne omekša.
3. Dodati radič i kratko ga propržiti, tek toliko da spusti volumen.
4. Ubaciti rižu, promiješati da se lagano tostira i podliti bijelim vinom.
5. Kad vino ispari, postepeno dodati temeljac, miješajući dok riža ne omekša, ali ostane al dente.
6. Pred kraj umiješati žlicu maslaca i ribani parmezan da rižoto postane kremast.
7. Po potrebi dodati sol i papar.

No items found.