Batak Grill

Balkanska kuhinja s metropolitanskim štihom

Ovaj uspješni restoran omiljenih balkanskih jela nešto je drugačija priča od ostalih o kojima ćete čitati na Deliciousu. Ponajprije jer se ne radi o romantičnoj priči o restoranskoj tradiciji i obiteljskom poslovanju, butiknim jelima i ugostiteljstvu vezanom uz jednu lokaciju i/ili ime predanog i cijenjenog kuhara. Batak je jedan od plodova ozbiljnog i dobro promišljenog projekta, a ne spomenuti ga u temama o gastronomiji u Zagrebu bilo bi doista neopravdano.

Iako su vlasnici posao započeli otvaranjem nekoliko uspješnih noćnih klubova, s obzirom na zagrebačku urođenu ljubav prema dobroj hrani, korak u gastronomiju bio je logičan slijed. Prva poslovnica ovog današnjeg lanca grill restorana, otvorena na zagrebačkom Rudešu, pokazala je da je to bila dobra ideja. Deset godina i petnaest zagrebačkih lokacija kasnije, Batak još cvate i širi se i na hrvatsku obalu. Recept za uspjeh? U lijepo uređenom ambijentu, što je nezaobilazna stavka uvijek 'feš' Zagrepčanima, s puno topline i uz nasmiješeno osoblje, konzistentna isporuka kvalitete i neprestana reevaluacija uz prilagodbu izazovima trendova.

Što se poslužuje

Glavni proizvod Batka svakako je balkanski tip roštilja, tj. delicije od mljevenog, uglavnom junećeg mesa u obliku superpopularnih ćevapa i pljeskavica. Ćevapi, najpoznatije jelo Balkana, kao i ostatak ponude koji se obično nađe uz njih, baština su vremena kada je većim dijelom poluotoka vladalo Osmansko Carstvo, vremena koje je snažno utjecalo na današnju kulturu stola – čim gricnete slastan i začinjen pečeni ćevap, lako je razumjeti zašto. Ćevape obično prate sočne tople lepinje natopljene masnoćom od pečenja te slasni kajmak, kremasti fermentat mliječne masti. Zatim je tu i prateća zvijezda - pljeskavica, često u „gurmanskoj“ pikantnoj verziji, uz dodatak slanine i paprike. Oba se jela često nađu na tzv. platama, koje su svojevrsni degustacijski meni; radi se o velikim pliticama za dijeljenje, na kojima se nalazi više različitih jela od mesa i priloga. Uz ćevape i pljeskavice treba spomenuti i punjene vješalice, tj. rolane svinjske odreske punjene sirom i omotane slaninom. Još se tu nađu i mazalice – kriške kruha premazane mekanom smjesom mljevenog mesa i zapečene, zatim mesni uštipci (okruglice) te niz priloga od kojih su najčešći zapečeni grah, pečeni krumpiri i kroketi. U praćenju trendova, u ponudi Bataka postupno su se pojavljivala i jela koja se tradicionalno ne serviraju u ovakvim lokalima, pa tako ondje spravljaju i burgere ili američka BBQ rebarca, ali nađu se i profinjena jela poput paštete od guščje jetre s tartufima, burrate ili junećeg tartara. Važan je i Zagrebački odrezak koji gosti grada moraju kušati, a među ostalim jelima su npr. i ribeye odrezak od black angus goveda ili file lososa. Nudi se i niz salata, kao i jela za djecu poput pohane piletine.

Program pića razmjerno je temeljit. Od petnaestak piva, nekoliko ih je iz craft proizvodnje; program vina ispunjen je nekim važnim hrvatskim vinima i autohtonim hrvatskim sortama, a među žestokim pićima tu je niz popularnih hrvatskih likera i rakija te nekoliko važnih svjetskih žestokih pića. Uz to, cjenik pića oplemenili su i s nekoliko koktela, a tu je i uobičajeni izbor sokova i toplih napitaka.

Što su kušali naši kuhari

Iako je Delicious tim došao s čvrstim planom o kušanju ćevapa, zaintrigirala nas je i dnevna ponuda koja nudi tradicionalna zimska jela poput bunceka sa zeljem, zagorske juhe ili slasne pečene teleće jetrice s češnjakom, što je bio i naš izbor. Nastavili smo s odličnim junećim tartarom, koji je bio lijepo suvremeno nenaglašeno začinjen i serviran s tostiranim briošem i maslacem, a prije nego što smo prionuli na obaveznu platu, podijelili smo i burger u klasičnom verziji, u pecivu sa sezamom, s rajčicom, lukom i zelenom salatom. Finale je bila 'Gurmanska plata' za dvoje, sastavljena od ćevapa sa sirom, gurmanske pljeskavice, punjene vješalice, mesnih uštipaka te pečenih ploški krumpira i šampinjona uz pikantni umak, a popratili smo je izvrsnom svježom šopskom salatom. Meso je, kao uvijek, bilo očito kvalitetno, savršeno pečeno izvana i sočno iznutra, mirisno od žive vatre. Uz obrok, odabrali smo bocu odličnog vina, od najvažnije hrvatske vinske sorte graševine, nedavno nagrađenog na najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju.

No items found.