Forty Two

Novi gradski šminker kakvog Zagreb zaslužuje

Nedavno otvorena nova verzija Mime’sova Gourmet Bara nalazi se u centru grada, točnije u Petrinjskoj 42, po čemu je restoran i dobio ime. Radi se o divno uređenom elegantnom restoranu koji može dobro funkcionirati i za poslovni ručak i za večernji provod.

Naime, Fourty Two ima nekoliko cjelina — na dva kata stane sedamdesetak gostiju, a imaju i privatnu sobu te čak dvije terase. Impozantan bar proteže se cijelom visinom lokala, a nalazi se preko puta kuhinje, koja je u srcu restorana i ograđena staklenom stijenom pa gosti imaju pogled na kulinarsku brigadu u akciji.

Restoran je smješten u novogradnji, ali uvučen s ulice. Prvo što će vam upasti u oko ozelenjena je moderna terasa koja je, iako u neposrednoj blizini prometne Petrinjske, ugodno intimna. Interijerom restorana prevladavaju zemljani tonovi, bogati materijali i prigušena svjetla pa je cjelokupni dojam restorana elegantan, moćan i moderan. Mjesto je ovo gdje možete odraditi poslovni ručak, proslaviti neku prigodu ili jednostavno uživati u izlasku.

Što se poslužuje?

Već će vam prvi pogled na jelovnik restorana Fourty Two reći da se radi o pametno probranoj selekciji klasika s naglaskom na sezonske namirnice. Oduševila nas je činjenica da je Fourty Two zadržao dnevnu ponudu nepretencioznih jela poput pohanog oslića i krumpir salate ili telećih jetrica s kremastom palentom.

Na redovnom meniju možete pronaći 6 hladnih predjela — od gostima omiljenog tatarskog, preko terine od junećeg repa do tartara od tune i ribljeg trisa. Topla predjela nude jela poput hrskavih kozica u kadaifu, soparnika i jakobovih kapica u velouteu od komorača i jabuka. Fourty Two na jelovniku ima dvije juhe, tri tjestenine, dva rižota te selekciju steakova. Od glavnih jela tu su riblji klasici poput hobotnice, filea od dnevnog ulova / lososa / grdobine te mesni poput pohane teletine, janjećih kotleta, svinjskog lungića, junećih obraza, pilećih i pačjih prsa. Sva su jela poslužena sa zanimljivim prilozima.

Uz nekoliko Talijana i jedan šampanjac, vinskom kartom dominiraju hrvatska vina. Određeni broj vina služi se i na čaše.

Što su kušali naši kuhari?

Delicious Zagreb tim posjetio je Fourty Two za vrijeme subotnjeg ručka. Odabrali smo stol na terasi gdje nas je mazio ljetni poslijepodnevni povjetarac. Postav stolova elegantan je, s bijelim uštirkanim stolnjacima. Na stolu stoji brendirano ekstra djevičansko maslinovo ulje Mime’s te dalmatinska kvasina.

Za start smo odabrali riblji tris za dvije osobe koji se sastoji od salate od hobotnice, paštete od kozica i mariniranih repova škampa. Prije samog hladnog predjela poslužen nam je couvert u obliku pjenastog maslaca s redukcijom crne pive uz košaricu različitih vrsta kruhova, koji nas je oduševio. Riblji tris bio je izvrstan odabir za ljetni dan. U jelima je naglasak na primarnim namirnicama što je ostavilo odličan dojam — pašteta od kozica bila je slatka, škampi svježi, a salata od hobotnice poslužena je s cherry rajčicama i sitno rezanim kaparama. Za glavna smo jela uzeli riblji rižoto i pohani teleći šol. Riblji rižoto sastoji se od carnaroli riže i sipinog crnila, a na vrhu je bogata porcija jakobovih kapica, krakova od hobotnice te dimljene dagnje. Riža je bila taman kuhana, rižoto kremast, a dimljene dagnje dale su neobičan dimljeni kick koji jako dobro paše crnom rižotu. Pohani teleći šol bio je savršeno pripremljen, a serviran uz vrlo interesantnu salatu odnosno remuladu od korabice. Za desert smo podijelili Mille Feuilles s malinama i jagodama koji je bio taman hrskav, kremast i osvježavajući.

Uz ručak smo pili St. Hills Rose, poznatiji u kolokvijalnom nazivu kao “štikla”, koji je izvrsno pratio odabir jela.

ponedjeljak - četvrtak 12:00 – 24:00 petak - subota 12:00 - 01:00 nedjelja: zatvoreno
Petrinjska ul. 42, 10000, Zagreb
ponedjeljak - četvrtak 12:00 – 24:00 petak - subota 12:00 - 01:00 nedjelja: zatvoreno
+385 91 911 0813
No items found.