Balon

Maštoviti gastronomski klasik uz obalu Save

Restoran Balon proslavio je 2023. svoju 20. obljetnicu, što samo po sebi govori mnogo. Ovaj zagrebački gastronomski klasik neprestano svoje stalne, ali i nove goste oduševljava inovativnošću usluge i širinom ponude. Balon je neosporno jedan šmekerski all-rounder koji funkcionira i za poslovni ručak, obiteljsko druženje, razne proslave, ali i za gastronomski doživljaj.

Restoranski interijer ugodan je i nenametljiv, prigušenih tonova, a može ugostiti pedesetak posjetitelja. Poseban forte restorana Balon ljetna je terasa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čak je i zimska terasa pomno osmišljena, s raznim zonama za sjedenje. Osim brižno osmišljenim gastronomskim izborom, Balon svoje goste iznova privlači raznim urbanim zabavnim sadržajima.

Usluga je ugodna i samozatajna, ali uvijek nadohvat ruke i dobro upućena.

Što se poslužuje?

Ovdje zaista svatko može pronaći svoje favorite. Na izbor je 7 hladnih predjela, među kojima su dalmatinski pršut, cijenjeni istarski sirevi Kumparička, riblji i mesni tartar te carpaccio. Od 3 juhe jedna je čak od prave delikatese, volovskog repa. Topla predjela variraju od maštovitih kombinacija kozica i inćuna, preko klasika kao što su fuži s tartufima do čak 4 vrste rižota – s plodovima mora, sa sabljarkom i cvjetačom, s biftekom te s teletinom u konjaku.

Nadalje, u ponudi je izbor odležanih steakova, ali i vegetarijanskih jela.

Što se tiče glavnih jela, osam ih je mesnih, a sedam ribljih. Mesne delikatese obuhvaćaju nekoliko vrsta bifteka, pačja prsa, janjetinu pripremljenu na dva načina, juneće obraze te kultni bečki odrezak. Osim svježe jadranske ribe 1. i 2. klase, na meniju su razni filei i hobotnica s nesvakidašnjim prilozima i začinima, poput garam masale, hrskave cvjetače, kruške i đumbira ili feta sira zapečenog u sezamu.

Karta deserata sadrži restoranske klasike poput tiramisua i suflea, ali i moderne kreacije poput jabučnih rolica i lješnjak kugle s mandarinom.

Svaki dan poslije 17 sati u ponudi je večernji meni od 3 slijeda te degustacijski od 5 sljedova uz koje je moguće uzeti i vinsku pratnju.

Restoran Balon nudi i izbor klasičnih koktela, a ono što oduševljava vinska je karta sa širokim i neuobičajenim izborom vina na čašu, uključujući i premium sekciju vina koja se toče sistemom Coravin. Osim petnaestak pjenušaca i šampanjaca, vinska je karta vrlo pregledno podijeljena po sortama, a obuhvaća hrvatska i strana vina — talijanska, austrijska, francuska, slovenska, južnoamerička.

Što su kušali naši kuhari?

Nije bilo lako odabrati jela za ručak, jer zaista puno toga na jelovniku zvuči primamljivo. Delicious Zagreb tim za početak se odlučio za hrskave inćune na podlozi od orzota sa špinatom i brusnicama te tjesteninu paccheri s hobotnicom. Inćuni su zaista hrskavi jer su panirani u panko mrvicama i prženi taman toliko da zadrže sočnost. Kao kontrapunkt poslužen je kremasti orzoto sa špinatom i brusnicama, koje taman dodaju slatko-kiselu notu. Paccheri s hobotnicom bili su božanstveni. Ako volite tjesteninu na crveno, ovo je definitivno jelo za vas – savršeno izbalansirana kiselina rajčice, intenzitet suhe rajčice i mediteranskog bilja te pjena od parmezana u kombinaciji sa slatkoćom hobotnice te robusnim paccherima. Za glavno jelo jednostavno nismo mogli odoljeti njihovu nadaleko poznatom specijalitetu – telećem bečkom odresku u pročišćenom maslacu, uz krumpir salatu i džem od brusnica. Za naoko najjednostavnija jela uvijek je potrebna velika umješnost, a ovaj je bečki bio naprosto izvanredan. Uz ručak smo pili po čašu austrijskog veltlinera i talijanskog chiantija, a sve smo za kraj zasladili modernom inačicom tiramisua.

Pon - Ned 11:00 - 24:00
Prisavlje 2, 10000, Zagreb
Pon - Ned 11:00 - 24:00
+385 (95) 6040 910
#VisitZagreb
#VisitZagreb
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb