El Toro

Latinski gastrotainment po guštu zagrebačke publike

El Toro je po mnogočemu jedinstveni zagrebački restoran, a ponajviše se istaknuo svojim gastronomskim konceptom. Naime, njegovom kuhinjom vladaju okusi Latinske Amerike prilagođeni zagrebačkim nepcima, što se pokazalo kao pun pogodak jer je El Toro već godinama omiljeno mjesto za razne prigode – od poslovnog ručka do večernjeg izlaska.

Smješten u širem centru grada, polukružnog eksterijera u staklu te kozmopolitskog interijera kojim dominira impozantni zlatni bik, El Toro je jedna od omiljenih zagrebačkih gastrotainment destinacija. Interijerom dominiraju dugački šank i masivni visoki stolovi za 6 ljudi smješteni uzduž staklenih stijena koje gledaju na Šubićevu, a ondje je i prostrana galerija s niskim sjedenjem. Kombinacija crne, zlatne, stakla i drva ostavlja moćan i pomalo dekadentan dojam. Zahvaljujući činjenici da je cijela jedna strana restorana u staklu, prostor je preko dana okupan svjetlošću što ga čini iznimno ugodnim za ručak, a ta ga ista značajka čini jako atraktivnim navečer. U restoran stane stotinjak ljudi, a imaju i zelenilom ograđenu terasu koja radi za lijepa vremena.

El Toro trenutno ima gostujući pop-up gastrotainment program na mjesečnoj bazi.

Što se poslužuje?

El Torov meni od početka kreira i potpisuje chef Mario Mihelj koji je i sam zaljubljenik u južnoameričke okuse. Mnoštvo autohtonih južnoameričkih namirnica, začina i tehnika pripreme hrane u El Toru se godinama uspješno kombinira s lokalnim namirnicama. Tako, na primjer, uvijek na meniju imaju neki tip tiradita – tanko rezane sirove ribe u aromatičnom spicy umaku, zatim tacose i steakove, ali i vege i gluten free opcije.

Trenutni menu ima izdvojenu sezonsku vege ponudu te dnevnu preporuku chefa od 5 jela koja sadrži yakitori pileće ražnjiće, polpete od hobotnice, signature paellu, svinjsko rebro i losos salatu. Predjela su zamišljena da se dijele – nachosi, 4 vrste tacosa, gyoze, brancin tiradito, ceviche od kozica te riblji i beef tartare. Od glavnih jela nude aromatiziranu hobotnicu, janjeće kotlete, butterfly brancina, repove kozica te beef salatu. Tu je i selekcija steakova koju prate pripadajući umaci, prilozi i salate. El Toro ima opciju da unaprijed naručite beef wellington i signature suckling pig za 6 osoba koji dolazi s prilozima. Deserti su također sezonski i trenutno ih je 5, a imaju i dječji menu.

Što se tiče vina na čašu, nude ih dvadesetak i to većinom hrvatskih, a vinska je karta opsežna i maštovita. Široka selekcija vina iz Hrvatske pokriva svaku regiju, a u vinima svijeta imaju zaista interesantna vina za svaki budžet. Latino koncept vidljiv je i u vinskoj selekciji kroz južnoamerička vina.

Servis je ugodan i dobro upućen u jelovnik pa vam može dati i preporuku.

Što su kušali naši kuhari?

U El Toru smo bili na ručku jednog kišnog proljetnog poslijepodneva stoga smo sjedili unutra za visokim stolovima. Restoran je bio ugodno posjećen i svako su malo „kapali“ novi ljudi. Za start smo odlučili podijeliti brancin tiradito i tacose s kozicama. Vibrantni tanjur sirove ribe na prvu je osvajao bojama. Tanko rezani brancin poslužen je u aromatičnom umaku od marakuje i aji amarillo paste koja je zaslužna za karakterističnu žutu boju, dok krema od kokosa i komorača daje kremoznost i zaokružuje aromatiku. Brancin se služi uz hrskavi dehidrirani kukuruz, dok mu svježinu daju ukiseljene lučice te mirisno zeleno ulje od korijandera. Glavna zvijezda u tacosu od pšenične tortilje hrskava je kozica u panko mrvicama. Sočnost joj daje aji amarillo majoneza, a svježinu i pikantnost kineski kupus sa slatkim čili umakom, mlada salata, teriyaki umak te gomashio posip.

Za glavno jelo odlučili smo se za El Toro signature zapečenu paellu i teleći french rack. Paella je i inače jelo bogato raznim okusima, a u njihovoj se interpretaciji sastoji od baze koju čini riža okruglog zrna sa šafranom, obogaćena piletinom, velikim dagnjama, kozicama i lignjama rezanim na trakice i pomiješanih s graškom. Paella je poslužena u zdjelici od terakote kako bi se riža zapekla, a na vrhu jela je krusta od ovčjeg sira, Grana Padana i kobasica te krema od bosiljka.

Teleći french rack je imao oko 300 g i bio je savršeno medium ispečen tako da je meso bilo nježne pink boje. Uz njega smo odabrali ukusne domaće pržene krumpiriće te taman hrskave tanke zelene mahune iz woka.

Ručak smo sljubili s baršunastim crvenim vinom Celeste Crianza 2020 Torres koje je svojim izražajnom voćnošću i elegantnim začinima savršeno pratilo odabrana jela.

Ponedjeljak: zatvoreno utorak - nedjelja 12:00 – 24:00
Ul. fra Filipa Grabovca 1, 10000, Zagreb
Ponedjeljak: zatvoreno utorak - nedjelja 12:00 – 24:00
+385 99 613 2926
No items found.