Broom44

Vegetarijanska magija na stepenicama tržnice Dolac u centru Zagreba

Broom44 sjedi na 44. stepenici širokih stepenica koje vode na Dolac. Metla (broom) u nazivu dolazi od vještice iz omiljenog romana Marije Jurić Zagorke koja je živjela odmah iznad njihove terase. Ovo vegetarijansko i vegansko mjesto nalazi se na rubu najveće zagrebačke tržnice s koje dobavljaju većinu sastojaka za svoja jela.

Prostor je svijetao, prozračan i minimalistički, s drvenim oblogama i podovima. Dio interijera služi kao izložbeni prostor za lokalne umjetnike. Tamo možete kupiti Prolog kavu, umjetničku odjeću i ručno rađeno porculansko posuđe kipara Maka Melchera – baš poput onog koje Broom44 koristi za posluživanje hrane i pića.

Usluga je opuštena i prijateljska.

Gault&Millau preporučuje Broom kao mjesto koje treba posjetiti u Zagrebu.

Što se poslužuje

Jelovnik Broom44 podijeljen je u tri dijela – doručak, užina i kolači, koji se poslužuju cijeli dan – ili dok ne ponestane dnevno svježih namirnica s tržnice Dolac.

Jela su uravnotežena, a kuhar Igor Gudac koristi sezonske i svježe namirnice u kreiranju laganih i izdašnih jela, uvijek pružajući izvrsnu vrijednost za novac.

Jelovnik za doručak ima 7 jela na izbor, avokado bruschetta, shakshuka, štrudla, omlet, broomscheta, burrata, salata od brnistre, slatka zdjelica, i tost sa sirom.

Jelovnik za ručak sastoji se od 2 juhe: krem juha od krumpira s hrskavim krumpirom, gazpacho, Fregola Sarda i Portobello gljive, sa seitanom i prilogom.

Jelovnik slastica obuhvaća 5 jednostavnih, ukusnih klasika, počevši od kruha od banane, veganskih kolača i kolačića, te kolača od limuna i maka s palentom.

Ovo je okupljalište s pogledom gdje kuhar i vlasnik pripremaju hranu, poslužuju je i razgovaraju s gostima – svih 30 ako je mjesto puno.

Vedran Peurača, barist i drugi vlasnik, educirao se u Copenhagenu, radeći u kavani Prolog, čiju kavu možete probati u Broom44 pripremljenu po vašem ukusu.

Izbor vina je minimalistički, s dva bijela, dva crna i proseccom, a sva se poslužuju na čaše.

Što su kušali naši kuhari

Naši kuhari kušali su ragu od gljiva i orzoto od cikle.

Ragu od gljiva bio je vrlo ukusan i zadovoljavajući, čak i za recenzenta koji jede meso. Gljive su bile pečene baš kako treba, savršene teksture, a gusti kremasti umak začinjen je do savršenstva, tako da možete osjetiti okus svakog sastojka. Bio je to sklad okusa.

Orzotto od cikle imao je ovu nevjerojatnu boju, a zemljani, nježni okusi ječma i cikle stvaraju harmoniju s izdašnom porcijom naribanog Grana Padana. Vrlo zasitno, a nije teško.

Ova smo jela uparili sa svježe cijeđenim sokom od celera, granny smith jabuke i špinata te čajem od kamilice sa sokom od đumbira i cikle. Prvi je gotovo obrok. Drugi je jedno je od najmaštovitijih pića koje su naši kuhari probali na svojoj turneji.

2 glavna jela s menija za ručak i dva bezalkoholna koktela došli su 35 eura.

Od ponedjeljka do subote od 6.30 do 15.00 Nedjelja od 8 do 14 sati
Dolac 8, Zagreb
Od ponedjeljka do subote od 6.30 do 15.00 Nedjelja od 8 do 14 sati
#broom44zagreb
#broom44zagreb
#breakfasttime
#breakfasttime
#trznicadolac
#trznicadolac
#placetovisit
#placetovisit
#healthyfood
#healthyfood
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb