Arigato by Hrvoje
U samom centru Zagreba, skriven u jednoj od ulica Donjega grada, u Berislavićevoj, smjestio se Arigato by Hrvoje – restoran koji na prvi zalogaj osvaja iskrenošću, a na svaki vas sljedeći uvlači u svijet fuzije azijskih i mediteranskih okusa. Chef Hrvoje, vođen bogatim kulinarskim iskustvom i znatiželjom prema različitim kulturama, stvorio je mjesto koje podsjeća na urbanu japansku oazu – s tanjurima koji su jednako domaći koliko i daleki, egzotični, ali pristupačni. Ovdje nema pretencioznosti. Samo poštena, ukusna hrana iza koje stoje znanje, trud i ljubav prema kuhanju.
.jpg)
Interijer restorana urbano je i industrijski uređen, a prostorom dominira paleta tamnijih boja s crvenim akcentima i cigleni zidovi na kojima su nerijetko izloženi radovi likovnih umjetnika. Osim glavne prostorije, postoji i prostorija za private dining sa zajedničkim visokim stolom koja je svijetlih zidova ukrašenih slikama. Arigato ima i uličnu terasu koja postaje popularna s prvim zrakama sunca. Atmosfera je ugodna, a osoblje srdačno, susretljivo i nenametljivo. Arigato by Hrvoje odličan je izbor za lagani, opušteni ručak s prijateljima ili solo comfort food iskustvo u samom centru grada.
.jpg)
Što se poslužuje?
Na meniju su raznoliki zalogaji: od svježeg nani cevichea i zanimljivog tuna yukhoea, preko hrskavih gyoza s kozicama ili mesom te u vege opciji, do srdela/inćuna s wasabi majonezom koje reinterpretiraju poznate sastojke na neobičan, ali ukusan način. Ramen dolazi u tri varijante, a tu su još i juhe Hokkaido nabea i miso. Glavna jela poput teriyaki svinjetine, lososa u sezamu, cha-su svinjetine ili goveđeg jezika pokazuju kako spajanje kuhinja može biti i hrabro i promišljeno. Za ljubitelje sushija tu su četiri vrste uramaki shushi rolica, dok deserti – poput sezam pudinga ili mochi sladoleda – zatvaraju ovo gastro poglavlje.
Vina se služe na čaše ili butelje, a nevelika selekcija bazira se na vinima koja idu uz ovaj tip kuhinje. Tu su još i craft pive, kokteli te fini spiriti poput sakea te japanskih ginova i viskija.
.jpg)
.jpg)
Što su kušali naši kuhari?
Arigato by Hrvoje posjetili smo za ručak koji smo započeli selekcijom predjela oko kojih nam je pomogao simpatični konobar — nani ceviche, mayo kozice i gyoze s kozicama. Nani ceviche nježno je i lijepo izbalansirano jelo od bijele morske ribe s miso dresingom, daikonom i tobikom, dok su mayo kozice kućni favorit te dolaze uz spicy umak. Gyoze su klasik, a ove su rađene s jadranskim kozicama i poslužene uz oyster umak. Nakon toga je slijedio sushi — age ebi s kozicama i spicy majonezom te tuna krastavac s crnim sezamom i savršeno hrskava tempura s umakom.
Na meniju su i neke interesantne kombinacije istoka i hrvatske kuhinje, poput goveđeg jezika sa sojom, mirinom i juzuom, ali nažalost nisu uvijek dostupne pa ih nismo uspjeli probati, ali je zato sladoledni mochi za kraj bio pun pogodak.
.jpg)
Arigato by Hrvoje restoran je koji osvaja iskrenom, ukusnom kuhinjom i toplim pristupom. Idealno je mjesto za sve koji žele okusiti Daleki istok kroz prizmu hrvatske kuhinje.