Bistro Točkica
Retro bistro na Remizi koji poslužuje nostalgična jela
Na sami spomen bistroa Točkica ljudima se ozari lice. To štošta govori o ovome mjestu, koje osvaja goste i gastronomijom i atmosferom. Ovaj, ponudom i izgledom, retro bistro nazvan je prema točkicama na emajliranom posuđu koje samo po sebi budi nostalgiju za nekadašnjim ručkovima kod baka i djedova i u kojem se u Točkici služe jela. Još kad je ono puno klasika hrvatske gastronomije, nije ni čudo da je Točkica u kratko vrijeme postala omiljeno mjesto zagrebačke publike.
Bistro Točkica prima goste na 2 razine te na terasi, na kojoj gosti sjede i zimi usprkos niskim temperaturama. Interijer je totalni old school – prizemlje je u crvenim tonovima koji stvaraju toplu atmosferu, a kat u pastelno zelenima. Stolice su retro i rasparene, a na stolovima su platneni podlošci koji podsjećaju na heklane miljeiće s uzorkom – pogodili ste – točkica.
Usluga je simpatična, uz veliku pažnju posvećenu gostima, a porcije pozamašne.
Što se poslužuje?
Jelovnik u Točkici podijeljen je na sezonsku ponudu, dnevna jela, riblji petak te klasični à la carte meni. Sezonska ponuda sadrži zimske klasike poput juhe od buče, sarme, bunceka sa zeljem, krvavica i graha, a dnevna jela idu od špek fileka, preko pašticade i jetrica do brudeta, janjeće koljenice te nedjeljom purice s mlincima. Petak je dan za ribu – hobotnica ispod peke koja se peče na terasi, frigane ribice i crni rižoto samo su neki od ribljih specijaliteta koji se pripremaju u Točkici.
Od ostale ponude tu su 3 predjela, goveđa i sezonska juha, štrukle i crni rižoto te peka od teletine ili hobotnice. Što se tiče glavnih jela, tu su između ostalog bečki od mliječne teletine, pohani picek s rizi bizijem, njoki u telećem saftu i biftek u umaku od zelenog papra.
Deserta su četiri – kajzeršmarn, domaća štrudla, kuglof ili daskica sireva.
Zanimljivo je da uz svako jelo navedeno u meniju stoji i vinska preporuka. Točkica ima jednu od kreativnijih vinskih karti koja je prepuna prirodnih i biodinamičkih vina, od kojih se neka toče i na čaše. Za ljubitelje ovakvog specifičnog tipa vina, Točkica je pravi mali dragulj.
Što su kušali naši kuhari?
Delicious Zagreb tim je za početak podijelio crni rižoto koji je stigao u šarmantnoj crvenoj točkastoj posudi: definitivno jedan od boljih crnih rižota – pun okusa, kremast, s lijepom kiselinom i iznenađujuće mnogo pozamašnih kockica sipe. Ručak smo nastavili izborom iz dnevnog menija – jetricama na naglo s restanim krumpirom i čipsom od luka te nostalgičnim glavnim jelom – pohanim picekom s rizi-bizijem. Jetrica su bila savršeno pečena, mekana i još uvijek lagano roza u sredini. Kontrapunkt toj okusnoj bombi blagi je restani krumpir na kojem se nalazi hrskavi čips od luka koji sami možete dodati jelu u željenoj količini. Što se tiče piceka, radi se o otkoštenom batku i zabatku koji su nakon pohanja ostali fantastično sočni. Rizi-bizi i zelena lisnata salata idealni su prilog tom pravom zagrebačkom jelu.
Za desert smo kušali domaću štrudlu od jabuka s kremom od burbon vanilije, koja se priprema à la minute te na stol dolazi vruća. Izgledom podsjeća na štruklu, a punjena je prefinim kockicama jabuka – odličan izbor za kraj ručka.