Ficlek

Gdje se služi hrana kakvu su jeli Zagrepčani kad su bili mali

Ficlek, što oni koji nisu iz Zagreba zovu komadić, mali dio je autohtoni domaći restoran u kome građani i i turisti mogu uživati u atmosferi i hrani stare zagrebačke gostionice s pogledom na katedralu.

Interijer je super pogođen, sa starinskim bijelim kvadratnim pločicama na zidu i ručno rađeni, pletenim košaricama za kruh na stolu. Sa stropa vise kobasice, a zdjele za juhu i ostalo suđe dizajnom asociraju na prošla vremena.

Ugođaj zaokružuje iskusno osoblje, vješti konobar i kuharica iskrenog osmijeha. Kako je za posluživanje 30 ljudi ipak potrebno više od jednog konobara, možda ćete neki put morati malo pričekati. Kao u stara, dobra vremena, pa je i čekanje dio koncepta.

Što se poslužuje

Hrana dolazi s Dolca, najveće otvorene tržnice odmah iznad restorana. Sve se radi od svježih namirnica, poput đuveča, povrtnog gulaša nalik na ratatouille koji se poslužuje s rižom, ili faširanca, mljevenih junećih pljeskavica u koje se dodaje stari kruh namočen u mlijeko, koji daje okus, teksturu i hrskavu koricu.

Klasici kao što su svinjske kobasice s kiselim kupusom, sarmice punjene junetinom ili svinjetinom, pohana piletina, teleća jetrica, volovski rep i juha od rajčice.

Ako želite okusno putovanje kroz središnju Europu i njezinu povijest, proguglajte svako jelo na jelovniku kako biste otkrili njihove turske, austrijske, mađarske i druge korijene.

I slastice su tradicionalne, kao kaiserschmarrn, knedle sa šljivama ili marelicama u krušnim mrvicama ili šufnudle, prst od krumpirovog tijesta, kuhan i zatim pržen u krušnim mrvicama.

Lista pića je kratka, ali promišljena. Uključuje razne likere od ljekovitog bilja i domaće rakije. Nude i više stilova zagrebačkih craft piva, a bijelo, crveno i rose vino dolazi iz vinograda u okolici Zagreba. Svakako kušajte Bermet, lokalno desertno vino, ili Pelinkovac, gorki biljni liker aromatiziran gorkim pelinom.

Što su kušali naši kuhari

Kako i priliči, kad smo u Zagrebu, obrok smo započeli tanjurom eingemachteca, bogate pileće juhe s mrkvom, graškom, komadima mesa i tjesteninom. Izvrstan.

Sljedeće su bile štrukle, tradicionalni džepići od tijesta punjeni svježim sirom, pa kuhani ili pečeni. Ukusno, dobro pečeno i bogatog nadjeva. Jako fino.

Kao jedno od glavnih jela imali smo trgance, komadiće tjestenine u blagom umaku od lisičarki s komadićima slanine, luka i vina, koji taman odgovara zemljanoj aromi divljih gljiva.

Drugo glavno jelo bio je lungić punjen suhim šljivama, pripremljen na stubički način. Izuzetno bogat, poslužen s trgancima u bogatom umaku od bijelog vina.

Ako ste za djelić autentične zagrebačke gastronomije, probajte Ficlek.

Od ponedjeljka do subote od 09 do 23 sata Nedjelja 09:00 do 17:00 sati
Pod zidom 5, Zagreb
Od ponedjeljka do subote od 09 do 23 sata Nedjelja 09:00 do 17:00 sati
099 495 8909
#gostionicaficlek
#gostionicaficlek
#ficlekzagreb
#ficlekzagreb
#traditionalfood
#traditionalfood
#eatlikelocal
#eatlikelocal
#drinklikelocal
#drinklikelocal
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb