Bistro i pekarna Salo

Čarobni okusi starine i tradicije na tržnici u povijesnom srcu Zagreba

Pekarna Salo otvorena je uz veliku medijsku pompu, što je sasvim opravdano jer ovaj projekt zaista spaja najbolje od najboljih!

Pekarna Salo plod je partnerstva troje veterana gastro scene što garantira vrhunski užitak za osjetila: prva od njih jedna je od vodećih hrvatskih slastičarki Petra Jelenić, drugi je jedan od najboljih i najprogresivnijih hrvatskih kuhara Tvrtko Šakota, a treći je pokretač poznatog hrvatskog coffee brenda Cogito, Matija Belković.

Ovaj romantični gastro kutak riznica je slanih i slatkih zadovoljstava za svačije nepce, koja se prave prema tradicionalnim receptima, od lokalnih, održivih i organskih namirnica, posluženih u svijetlom, veselom prostoru čiji vas zidovi, okićeni staklenkama ukiseljenog i fermentiranog povrća, vrećama brašna i kave te ručno izrađenom lončarijom neodoljivo uvlače u svijet i filozofiju ovog naprednog pothvata koji njeguje tradiciju i izvornost. Ova je pekara ujedno i bistro gdje možete sjesti i pojesti ručak ili neku od Petrinih pekarskih delicija, ali pazite – važno je doći na vrijeme jer je borba za dvadesetak sjedećih mjesta žestoka!:)

Što se poslužuje

Osnovna je ideja tradicijsko kuhanje, svježina, sezonalnost, održivost i prirodni pristup, biranje organskih namirnica, rad sa starim vrstama i sortama povrća i žitarica, podupiranje malih i savjesnih uzgajivača.

U ponudi ćete naći izbor kruhova od više vrsta svježe mljevenih žitarica, raznih veličina i oblika, dnevne sendviče, jednostavna tradicionalna topla jela i izbor slastica, od bogatih torti do ukusnih suhih kolačića. Nađe se tu još i „pizza iz protvana“ (protvan tostova sa šunkom, sirom i gljivama, pohanog kruha, buhtli Od ponude pića važno je spomenuti vrhunsku specialty kavu Cogito te izbor hrvatskih piva i biodinamičkih vina.

Što su kušali naši kuhari

Iz slanog dijela ponude za koji je zadužen Tvrtko prvo smo probali krasne kremaste jagle,koje jetradicionalno zagorsko jelo od kukuruza osmoredca s paškim sirom.

Nakon toga poslužili su nam slanu kukuruznu zlevku s kulenovom sekom, s kulenovom sekom,vrhnjem i fermentiranim čilijem koja je prštala poznatim okusima, no na neki novi, bolji način, a zatim pšenični kruh sa sirom i vrhnjem, ukiseljenom mrkvom i komoračem. Kušali smo i ukusni 'starinski' sendvič sa šunkom, matovilcem i fermentiranim hrenom.

Iz slatkog Petrinog kutka odabrali smo za početak slatku zlevku zlevkus pekmezom od višnje i lješnjacima. Nastavili smo s odličnim suhim husarima s pekmezom, zatim slasnim salenjacimarađenima sa svinjskom mašću (salenjak je svojevrsni hrvatski pandan kroasanu), da bismo sve zaokružili Petrinom nadaleko poznatom čokoladnom tortom s makom, kompleksnog dubokog okusa, koja se ne smije propustiti.

Srijeda - Subota 8-16
Opatovina ul. 13, 10000, Zagreb
Srijeda - Subota 8-16
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb