Mala riba
Zagrebačkom gastronomskom scenom odnedavno dominira novi ‘hot spot’! Mala Riba na jezeru Jarun, zagrebačka inačica istoimenog poznatog kvarnerskog restorana, otvorena je tek oko mjesec dana, a već je redovito puna gastronomskih entuzijasta željnih svježe ribe i opuštene vibre kraj ‘zagrebačkog mora’.
U vlasništvu je obitelji koja već dugi niz godina vodi istoimeni restoran u Matuljima, a ima i vlastitu flotu ribarskih brodova, što zasigurno jamči redovitost i svježinu ulova.
Mala Riba smještena je na krasnoj lokaciji uz jarunsku veslačku stazu, u prostoru gdje je nekad bila znana konoba Leut, u drvenoj kući s terasom s koje se pruža prelijep pogled na jarunske otočiće.
Osim što se ovdje morsku hranu shvaća vrlo ozbiljno, prozračan i svijetao prostor uređen je u bijelim tonovima, s drvenim namještajem i mnogo morskih detalja na zidovima; sve to neodoljivo pozitivno djeluje na raspoloženje i sigurni smo da će za ovaj simpatični restoran okušavanje na žestokoj zagrebačkoj restoranskoj sceni proći sasvim dobro!

Što se poslužuje
Koncept je jednostavan: svježe, morsko i dobro.
U kuhinji je, na čelu s poznatim kuharom Zdravkom Tomšićem, filozofija jesti jednostavno i autentično, pa tako ponuda počinje klasikom: pršutom i sirom i miješanim hladnim ribljim predjelima.
Hot starters offer an array of tempting dishes, including fish soup, octopus or cuttlefish ragout, risottos with shrimp, prawns, or cuttlefish, as well as a variety of pastas and traditional tripe. Main courses offer a variety of fish by the kilo, grilled or baked, divided into three quality (and price) categories. There is also brudet, fish steaks, žgvacet, squid, as well as breaded hake, grilled shrimp or shrimp in buzara sauce. There are several side dishes that go great with seafood, such as chard with potatoes, grilled polenta and potato salad, and several salad options. For dessert, they offer a refreshing lemon sorbet, the praised Opatija brand Valle Losca ice cream, as well as various daily cakes. The wine list is not yet complete and the current, rather modest offer is still being developed, while the relatively generic offer of beer and spirits stands out with the Istrian craft beer San Servolo and the fine Istrian pelinkovac Epulon.


Što su kušali naši kuhari
Osim karaficom osvježavajućeg kućnog gaziranog vina, počeli smo svježe i minimalistički „trisom“ hladnih predjela u kojem je carpaccio od brancina (uz koji sjajno pašu zrno soli i kap finog ulja koje je na svim stolovima), zatim ukusna pašteta od bijele ribe i krasna kiselo marinirana trilja. Nastavili smo s tjesteninom s crnim ljetnim tartufima, savršeno kuhanoj na zub, lijepa balansiranog okusa s mjerom koju bismo zaista bismo voljeli kušati i u dekadentnijoj verziji, s više tartufa, svakako istarskog bijelog.
Za glavno jelo nije bilo puno razmišljanja jer je njihov fritto misto ‘must-have’, a za dobru mjeru pridružili smo mu i krasni gusti ragu od hobotnice s palentom, balansiran i pun umamija, sa savršenom laganom dozom rajčice.
Fritto misto bio je odličan, maksimalno svjež, pripravljen od patarače, škampa, trilje i oslića; uživali smo omastiti i brk i prste :)
Za kraj, zasladili smo se profiterolima punjenim slastičarskom kremom i prelivenim bijelom čokoladom.
Ostali smo još malo sjediti, promatrati jezero i upijati mirise i zvukove.

