Zrno

Pioneer

Ovaj je ugodni restoran jedan od najdugovječnijih zagrebačkih bistroa, a ujedno i jedan od pionira ekološke, organske i veganske kuhinje u gradu. Zrno je svojevrsna druga epizoda vlasnikova prvog restorana Nova, koji je prije gotovo trideset godina makrobiotičkom hranom rušio predrasude zagrebačkih gurmana te u kojem je nekad radio i jedan od najpoznatijih zagrebačkih chefova Tvrtko Šakota.

Smješten u centru grada, u jednoj od romantičnih veža stare Medulićeve ulice, Zrno je apsolutna internetska zvijezda među mlađim i ekološki osvještenijim posjetiteljima grada, kao i veganima i vegetarijancima, te dugo drži visoke pozicije na nekima od renomiranih siteova za savjetovanje turista i ocjenjivanje restorana. Plod je to dugotrajne konstante u kvaliteti koja proizlazi iz činjenice da je Zrno otvoren samo kao ekstenzija originalne misli vodilje. Naime ekipa Zrna već trideset godina vodi farmu organskih proizvoda, nakon koje je otvaranje bistroa, u kojemu će hraniti ljude svojim namirnicama i promicati eko vrijednosti, bio prirodan tijek stvari.

Sami restoran može primiti značajan broj ljudi: na ugodnoj terasi natkrivenoj pergolom obavijenom lozom četrdesetak osoba, dok unutarnji prostor može ugostiti njih pedesetak. Uređenje je jednostavno i nepretenciozno, ugodna muzika je znalački odabran mix soula i mekanog rocka, a usluga vedra i opuštena.

Što se poslužuje

Sve u Zrnu priprema se svježe i većinom od namirnica s vlastite farme. Tako se ponose svojim voćem, povrćem, žitaricama poput raži i pira, zatim sejtanom i tofuom kao veganskim izvorima bjelančevina itd.

Uz klasične lokalne naslove poput povrtne juhe, domaćeg ajvara te domaćeg kiselog povrća, velik dio menija nadahnut je istočnjačkom kuhinjom, koja tradicionalno sadrži mnogo ukusnih veganskih jela. Tu su miso juha, tahini, humus, falafeli, jela od tofua, udon rezanci i povrće iz woka, ali i poznata jela zapada poput cezar salate, cordon bleua, brownieja i crostate.

Važno je napomenuti i da prave šest vrsta vlastitog kruha s domaćim kvasom. Od pića nude brojne tople napitke, kako klasične, tako i s raznim okusima poput pumpkin spice ili matcha lattea, zatim nekoliko čajeva visoke kvalitete, izbor smoothieja i shakeova te izbor cijeđenog voća, limunada, kombuche, kokosove vode ili biodinamički certificiranih sokova. Za ljubitelje vina tu je i nekoliko organskih hrvatskih vina, kao i mala selekcija hrvatskih craft piva i cidera.

Što su kušali naši kuhari

Obrok smo otvorili njihovim poznatim triom namaza - domaćim ajvarom krasnog dubokog okusa, blago pikantnim i krasno balansiranim, izvrsnim humusom posutim sezamom te kremastim namazom od tofua koji je umamijem i kiselinom podsjetio na grčku taramasalatu. Uslijedila je ukusna mutna miso sezam juha, puna slatkoće mrkve i slojevitih okusa dashija, misa i tofua. Mala plata miješanog domaćeg ukiseljenog povrća bila je izvrsna, sastavljena od cikle, krastavaca te čičoke, koja je bila otkriće dana!

Glavno jelo bilo je jelo dana, izvrstan seitan cordon bleu, s punjenjem od sušenih rajčica i dimljenog tofua, s kuhanim povrćem, preliven bbq umakom uz umak od senfa i kurkume. Za slatki finiš odabrali smo brownie s kavom, vanilijom, ječmenim sladom i sladoledom. Sve smo popratili izvrsnom domaćom limunadom s ječmenim sladom i đumbirom te završili certificiranom biodinamičkom gvatemalskom kavom sa zobenim mlijekom.

Medulićeva ul. 20, 10000, Zagreb
01 4847 540
No items found.