Le Bistro Esplanade
Pravi pariški bistro u srcu Zagreba
U modernom staklenom paviljonu naslonjenom na Art Deco hotel izgrađen za putnike Orient Expressa, Le Bistro nudi bezvremenu eleganciju savršeno bijelih stolnjaka i poliranih kristalnih čaša. Ova zagrebačka institucija francuske kuhinje lokalno je poznata po interpretaciji domaćih klasika poput štrukli.
Stakleni paviljon je ugodan i prozračan, čak i za sunčanih dana. Kada je otvoren, 1986. godine, donio je Zagrebu dašak Pariza u obliku udobnih uvoznih francuskih stolica. Interijer je izveden u prigušenim bojama, uz akcente boje u snažnim potezima kista Ede Murtića. Uobičajena publika Le Bistroa su gosti hotela, gurmani i poslovni ljudi koji časte svoje partnere i klijente. Usluga je profesionalna, a jela su maštovita i ukusna.
Jelovnik se bazira na domaćim jelima i klasicima, uz vidljivu sezonalnost pojedinih jela. Okusi i tehnika odraz su sjajnog kuhinjskog tima, budući da su nekim jelima na jelovniku potrebni dani da pripreme festival teksture i okusa za one koji ih kušaju.
Što se poslužuje
Jelovnik Le Bistroa sastoji se od 8 predjela, 3 juhe i 4 glavna jela. i 4 Le Bistro Classics: bečka šnicla, tatarski biftek, Cezar salata i pečeni ili kuhani štrukli.
Jelovnik je upotpunjen izborom od 4 priloga i 5 deserata.
Predjela se kreću od tartara od bijele ribe, prženih cvjetova tikvica punjenih ricottom i kozicama, kozica na žaru, raviola, carpaccia i terine od guščje jetre.
Krem juha od koprive naklon je lokalnim namirnicama, nakon koje slijedi klasična francuska juha od luka s pečenim sirom i rižoto od šparoga sa stracciatellom di Buratta.
Glavno jelo su pečena hobotnica, škarpina, janjetina, teletina ili rebarca.
Vinska karta je impresivna i duga, pokriva većinu vinskih regija svijeta i pokazuje impresivno znanje u izboru pojedinačnih single malt whiskeya, ginova, ruma, tekila i rakija.
Što su kušali naši kuhari
Počeli smo s junećim carpacciom. Narezano na tanke ploške, preliveno maslinovim uljem i dresingom od rikule, jelo je upotpunjeno kriškama mladog, kremastog kozjeg sira i slankastim okusom kapara s daškom limuna.
Naše sljedeće predjelo bio je kremasti rižoto od šparoga sa stracciatellom di burrata, što ga čini najkremastijim rižotom s izrazitim proljetnim okusom.
Hobotnica pečena u pećnici bila je mekana i slatka, sljubljena s pečenim krumpirom u vrhnju s okusom divljeg luka i limunove korice.
Škarpina na žaru (Škarpina, Scorfano) poslužena je na bisqueu od šafrana, s palentom od bijelog kukuruza, s primjesama malina i bosiljka, koja dobro paše sa slatkoćom mesa ove ribe.
Obrok smo upotpunili osvježavajućom kremšnitom s bazgom i vanilijom te svježim malinama.
Sa impresivne vinske karte probali smo nekoliko klasika, poput pjenušca Tomac Millenium, svježe i voćne malvazije Benvenuti, te laganog i aromatičnog Franković sauvignona s aromama breskve i ananasa.
Sve, hrana i piće, došlo je 126 eura.