BioMania
Novo 'zeleno' srce Tkalče
Na vrhu legendarne Tkalčićeve ulice, u staroj jezgri grada, u vibrantnoj zoni poznatoj po dinamičnoj ugostiteljskoj sceni, nedavno je otvoren novi veganski restoran koji obećava da nije „samo još jedan“ veganski restoran u nizu! Odmah je jasno da je odlično uklopljen u puls Tkalče i njezin turistički štih: ljubaznim i brzim servisom, jednostavnom postavom stola bez puno filozofiranja te organskom veganskom hranom, koju zdravstveno i ekološki osviješteni mladi wanderlustovci koji posjete Zagreb sve više traže, BioMania zaista želi pokazati više. Zasad, oduševljeni zagrebački gosti koje inače nije lako impresionirati, ali i Gault Millau i Trip Advisor priznanja potvrđuju da je sve ‘real deal’!
Njihov ljubazni i brzi servis zaista ima i nešto više – doček na vratima, pomaganje s kaputima, objašnjavanje filozofije i menija, iskreni interes za dojmove; jednostavna postava stola u besprijekorno je čistoj sali ugodnih zemljanih nijansi, ispunjenoj lijepim biljem, a glavni faktor, hrana, kristalno jasno pokazuje zašto ih posjećuje i sve više nevegana!
Beskompromisnost oko održivosti kao niti vodilje, organske i sezonske namirnice, farm-to-table pristup i uska suradnja s lokalnim OPG-ovima, kao i zero-waste nastojanja ocrtavaju BioManiju kao prave odgovorne entuzijaste predvodnike, a ne samo jahače trendy organic vala.
.jpg)
.jpg)
Što se poslužuje
Prvo smo zapazili crowd-pleasere poput humusa i tapenade, burgere u nekoliko inačica te falafel salatu, s ciklom, šipkom, kvinojom i orasima. Zatim cezar salatu s tofuom, platu veganskih sireva i red curry bowl s rajčicom, kokosovim mlijekom i gozbom pirjanog povrća na basmati riži. Meni priča i o lokalnim zanimljivostima, pa je u njemu, osim sezonskih juha, moguće naći i veganske inačice balkanskih miljenika – burek i sarmu. Tu su i tjestenine: špageti s umakom bolognese ili penne alla carbonara, kao i njoki s tartufima. Slatki dio menija također nije razočarao – svatko može pronaći nešto za sebe između osam različitih slastica... Kako uopće odabrati?! Čokoladni brownie, avokado torta, kolač od limuna i borovnica, jaffa torta ili crumble s jabukom, double choco cake ili domaći sladoled? Mi bismo sve!
Među pićima je lijepi izbor svježe cijeđenih sokova, pa i kokosove vode, kombuche i smoothija. Tu je i nekoliko vrsta lattea u raznovrsnim kombinacijama sastojaka poput matche, spiruline i kurkume te izvrsni čajevi kojima se ovdje posvećuje zaslužena pažnja.
Zatim nekoliko koktela i moktela, mali izbor kvalitetnih hrvatskih spirita i zasad uska vinska karta, potpuno okrenuta vinima organskih i biodinamičkih vinara.
.jpg)
Što su kušali naši kuhari
Sezonalnost (koju cijenimo!) ipak nas je zakinula za njihovu sarmu, koja je, na našu žalost, izašla iz menija dok se ne vrate hladni dani - ali ništa zato! Brzo smo se snašli.
Krenuli smo s finom, gustom juhom od celera, krasne teksture i okusa celera, posutom prahom od slanutka i mikro zelenjem. Uslijedio je vrući hrskavi burek, ispunjen batatom i blitvom, s komadićima mladog luka i umakom od indijskih oraščića. Imao je prekrasan miris dima kao da je pečen na živoj vatri, a umak je imao onaj divni ‘domaći’ funk domaćih sireva kumica s placa. Nikad ne bismo pogodili da je veganski!
Nismo odoljeli ni burgeru, s izvrsnim popečkom od graha, s ciklom i slanutkom, praćenim blagom coleslaw salatom.
Završili smo s knedlama sa šljivama, jer što je uopće obrok bez slatkog? Mekane i bogate, zaprašene mirisnim cimetom, odlično su zaokružile dojam.
Budući da je pred nama bilo još malo radnog dana, ovaj smo put preskočili rujno vino, ali smo zato otkrili nevjerojatan mocktail s matchom, đumbirom i datuljama, na koji ćemo se sigurno vratiti!
.jpg)