Tač

Baš kao što biste jeli kod bake na ručku

Smješten na rubu Medvednice, gdje se u Vinogradske ulica spušta u grad, Tač je poznat po svojoj rustikalnoj, domaćoj atmosferi i uređenju koji daje dojam da ste u nečijem domu na ručku.

Tač se nalazi u tradicionalno uređenoj blagovaonici, ispunjenoj simpatičnim detaljima, slikama i tradicionalnim hrvatskim kućnim uređenjem, te stakleniku. Ogroman kamin u glavnoj dvorani daje prostoru dojam rustikalne raskoši. Konzervatorij ima oko 35 mjesta, a blagovaonica može primiti oko 50 ljudi.

Usluga je opuštena i domaća, pa se osjećate kao da pripadate tamo, sa starim prijateljima.

Michelinov vodič Hrvatska Taču je dodijelio Bib Gourmand, a Gault&Millau 3 kuharske kape. Falstaff im je dao jednu vilicu.

Što se poslužuje

Tač poslužuje uglavnom tradicionalna hrvatska jela oslanjajući se na sezonska jela.

Ne postoji jelovnik, samo ogromna tabla s jelima koja se služe tog dana. Obično imaju izbor jela od mesa i ribe.

Vinska karta nije dostupna. Prezentiraju je konobari, a asortiman je velik i raznovrstan, s dosta hrvatskih i stranih vina u ponudi. Ponuda vina prati jela koja se poslužuju u Taču.

Ako ste željni autentičnih hrvatskih klasika, Tačeva kuharica Vesna Miletić ih priprema kako treba. Kuhinja se oslanja na sezonske namirnice i nastoji ih koristiti održivo.

Dinamika usluge je uravnotežena.

Tač nudi umjerenu vrijednost za novac.

Što su kušali naši kuhari

Naš obrok u Taču započeo je tatarskim od palamide, grubo nasjeckanom i lagano začinjenom maslinovim uljem. Posluženo s domaćim kruhom ovo je elegantno i blago jelo za širok krug gostiju.

Drugo jelo koje smo probali bio je rižoto od Salicornie i kozica. Kozice su bile savršene, u jeku sezone, a salicornia je s njima jako dobro funkcionirala, uravnotežujući okuse jela.

Pratili smo ga prženim inćunima s kremastim umakom na bazi češnjaka.

Zatim smo probali ćevapćiće na Tač. Meso je bilo ukusno, začini dobro izbalansirani, a posluženo je uz domaći ajvar i ličku basu. Kao prilog smo uzeli kriške krumpira pečene do savršenstva, koje su dale jelu finu hrskavost.

Prelazimo na pečenu teletinu posluženu s šparogama i poširanim jajetom na vrhu. Pečenje je bilo fine teksture, i dobro posoljeno, dok je prilog bio u sezoni i jako je dobro funkcionirao s jajetom.

Za desert smo uživali u jagodama i malinama uz baiser koru i šlag. Jelo je bilo dobro izbalansirano, svježina voća, hrskavost kore i masnoća vrhnja su se lijepo složili.

Popili smo tri čaše vina, počevši s pjenušcem Degrassi Ferne Blanc de Blancs, a zatim prešli na Rebellion Alicante Zure Cuvee. Naša zadnja čaša bila je Kabaj Cuvee Morel.

Naš račun je bio 147 eura za dvije osobe

Utorak - nedjelja od 12:00 do 00:00 sati Zatvoreno ponedjeljkom
Vrhovec 140, Zagreb
Utorak - nedjelja od 12:00 do 00:00 sati Zatvoreno ponedjeljkom
013776757
#restac
#restac
#taczagreb
#taczagreb
#michelinguide
#michelinguide
#familyrestaurant
#familyrestaurant
#wine
#wine
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb