Nico's Bistro
Moderni bistro na hrvatski način
Nico’s se nalazi u samom centru Zagreba — u pješačkoj zoni Europskog trga, uvučen u privatnost Ban centra. Radi se o baru i bistrou koji su nedavno promijenili vodstvo, a samim time i koncept. Ako volite moderne eksterijere i interijere, Nico’s će vam biti baš po guštu. Dobar prvi dojam ostavlja prostrana terasa ugodna visokog i niskog sjedenja koja spaja ova dva lokala.
Restoranski dio Nico’sa nalazi se u staklenom kubusu na dvije etaže u kojem prevladavaju zelena, crna te zlatna i bakrena boja. Atmosfera je ugodna i nepretenciozna, a ponuda hrane i vina maštovita. Zimi je ugodno sjediti u toplom Nico’su i gledati van kroz velike staklene stijene, a vjerujemo da će ljeti jednako ugodno biti skloniti se na njihovu terasu, daleko od gradske vrućine i gužve.
Što se poslužuje?
Nico’s je zamišljen kao bistro čija se ponuda temelji na sezonskim hrvatskim namirnicama uz bogatu vinsku kartu.
Na jelovniku je pet hladnih predjela — tatarski biftek, torchon od guščje jetre s ukiseljenom kruškom, terina od bunceka (svinjske koljenice), sashimi od usoljene bijele ribe te hladni naresci i sirevi. Kažu nam da se ta jela mogu naručiti i u njihovu baru, uz vino ili koktel.
Za start su tu i dvije juhe. Od toplih predjela posebno naglašavaju domaće ručno rađene štrukle, a u ponudi su još i rižoto s gljivama i pancetom, hobotnica, tagliatelle s kozicama, brudet od bijele ribe s palentom, pohani goveđi rep te jetrica na saft s bijelim žgancima.
Glavna su jela file bijele ribe, rib-eye crne slavonske svinje, otkošteni pileći batak i zabatak sa zlevkom te pačja prsa s grilanim kupusom. Tu je i selekcija grilanog mesa — nekoliko goveđih cutova te janjeći french rack uz razne priloge.
Deserti se mijenjaju na dnevnoj bazi, kao i poneko dnevno jelo.
Vinska je karta opsežna i maštovita te se dijeli na hrvatska i strana vina. Jednako je interesantna i za vinske početnike i za vinske klasičare, ali i za one koji vole istraživati. Karta vina iz restorana dostupna je i u baru.
Što su kušali naši kuhari?
Delicious Zagreb tim posjetio je Nico’s za vrijeme ručka. Za početak smo se odlučili za štrukle za koje su nam rekli da ih moramo probati te terinu od bunceka. Štrukle su zapečene, izrađene od ručno vučenog tijesta. Terina od dimljene svinjske koljenice pravi je bistronomski klasik, a Nico’sova interpretacija dolazi sa šlagom od hrena i ukiseljenim kupusom. Ova je kombinacija dokaz da tradicionalne lokalne zimske namirnice poput bunceka itekako imaju svoje mjesto u modernim restoranima kada su prezentirane u modernoj varijanti. Ručak smo nastavili dnevnim jelom — njokima od ricotte s umakom od zelenog zimskog povrća, uz pohani goveđi rep. Njoki su bili su odlično kuhani, a zeleni umak ukusan. Goveđi rep dolazi u obliku hrskavog kroketa i podsjeća na klasike francuske bistronomije. Serviran je s kremom od čičoka, prženim patlidžanom te chutneyjem od šljive za svježinu. Za desert smo odabrali tiramisu.
Uz navedena smo jela pili bijelo vino od crvenog grožđa, Blanc de Noir Royal Hill.