Kiyomi

Novo azijsko it mjesto koje je vrijedilo čekati

Restoran Kiyomi svoja je vrata u centru Zagreba otvorio prije nepunih mjesec dana, početkom kolovoza. Iako je većina zagrebačke publike tada na moru, bio je to pametan potez prekaljenog ugostiteljskog tandema Bienenfeld - Nikolić koji je svojem timu dao malo vremena da se uhoda, jer se već sada kod njih traži stol više. Riječ je o azijskom restoranu namijenjenom večernjim izlascima, koji je stoga trenutno otvoren samo za večeru, čiji su koncept osmislili profesionalci koji jako dobro znaju što Zagrepčani vole.

Impozantni ulaz, prostrana recepcija restorana i profinjeni mirisi interijera odmah odaju da se ovdje vodilo računa u svemu. Na ulasku u restoransku salu prolazi se uz stakleni separe u kojem je otvorena kuhinja s robata roštiljem u prvom planu te dominantni šank na kojem prije i/ili poslije večere možete popiti koktel. Restoranski je prostor čist, minimalistički, ali topao, s mnogo drva i ugodne, dobro promišljene restoranske rasvjete koja uključuje i veliki rasvijetljeni kubus u centralnom dijelu koji kuhinju i servisni vinski stol dijeli od gostiju. Zanimljivo, uniforme koje nosi osoblje u servisu zapravo su kimona.

Što se poslužuje?

Kiyomi ima potpuno autentičnu ponudu azijske hrane. Dobro je to što meni nije previše opsežan, jer je raznolik — s naglaskom na dim sum te japanski robata gril.

Za start možete birati između sashimija, chirashija, temari sushija te carpaccia od jakobovih kapica i toro tartara. Tu su još i četiri vrste hand rollsa — tuna, Philadelphia, unagi i ebi.

Na meniju je osam vrsta maštovitih dim sumova — od veganskih, povrtnih do mesnih, parenih i prženih u raznim oblicima: pileći, siew mai sa svinjetinom i kozicama, pareno pecivo s BBQ svinjetinom, svitak s jastogom, janjeći vindaloo, pržena kuglica od riže sa sezamom… Sve je apsolutni must try.

Robata je drugi forte restorana. Na ovom specifičnom japanskom grilu pripremaju se jakobove kapice, kozice, janjetina, piletina, crni bakalar, gljive, svinjska potrbušina, korejska govedina — svako jelo sa svojim pripadajućim umakom i marinadom. Tempure su dvije — kozice i povrće, tri su zanimljiva povrtna priloga, a deserata je četiri — sticky rice s mangom, domaći sladoled, banana bread s tofu sladoledom te kolač od ananasa.

Za svoju vinsku kartu kažu da je intrigantna, uzbudljiva i puna zanimljivih otkrića. I u pravu su — selekcija je velika, ali pažljivo birana kako bi odgovarala jelovniku. Radi se o ozbiljnoj selekciji sakea te domaćih i stranih vina svih tipova među kojima će početnik, entuzijast i konoser podjednako pronaći nešto za sebe.

Kartu signature koktela potpisuju dva najprogresivnija zagrebačka miksologa.

Što su kušali naši kuhari?

Iako je Delicious Zagreb tim posjetio Kiyomi usred tjedna, restoran je bio dupkom pun, a gosti su se za vrijeme našeg boravka neprestano izmjenjivali. Vibrantna atmosfera i šušur dobro raspoloženih gostiju dodatno su nam otvorili apetit. Bilo nas je više i odlučili smo dijeliti jela kako bismo ih probali što više. Krenuli smo s carpacciom od jakobovih kapica, temari sushijem, chirashijem i tuna rolicom. Carpaccio od jakobovih kapica bio je divno delikatan — serviran uz dashi od kamenice i ulje od korijandera te uz stir-fry gljive koje su bile dovoljno nježne da ne prevladaju, nego savršeno komplimentiraju kapicama. Temari sushi prava je gozba za oči i nepce, a serviran je uz svježi wasabi koji je bio iznenađenje večeri. Bogati chirashi poslužen je u četvrtastoj drvenoj kutijici nalik poklonu prepunom svježih divota — od tune koja se topi u ustima do kozice, jegulje, hobotnica, avokada, lososa... Tuna hand roll nemoguće je dijeliti, što je i bolje — riža, dashi pak choi, tuna, unagi umak, tartar od tune, crni kavijar — sve je savršeno izbalansirano i precizno.

Sljedeći slijed bili su dim sumovi — Siew mai svinjetina i kozice, Lobster Cheung Fun te Fried sesame rice ball. Siew mai parena je okruglica sa svinjetinom i škampima, vodenim kestenom i shiitake gljivama s tobiko kavijarom na vrhu. Iako se radi o naizgled nespojivim namirnicama (svinjetina i kozice), one savršeno funkcioniraju zajedno, čineći bogat i izbalansiran zalogaj. Lobster Cheung Fun rižine su rolice od škampa i jastoga s čili sojinim umakom koje se jedu žlicom kako biste mogli zagrabiti umak. Ovo se čisto i precizno jelo svima odmah svidjelo. Pržena kuglica od riže sa sezamom punjena gljivama i govedinom načelno nije dim sum kakvog očekujete, ali je zabavna, ukusna i vizualno oduševljava.

Za kraj smo ostavili robatu i tempuru od kozica. Tempura je klasična, ali izvrsna i nimalo masna. Janjeći kotleti u korejskoj marinadi, čili maslac i osvježavajuća raita (umak na bazi jogurta) bili su za prste polizati. Već dugo nismo jeli bolje janjeće kotlete koji su bili tako mekani da su se topili u ustima, a zaključak je da im korejska marinada izvrsno odgovara. Probali smo još i korejsku govedinu u marinadi, s kimchijem i BBQ umakom — koja je potpuni pogodak i eksplozija okusa.

Večeru smo sljubili s francuskim Sauvignon Blancom iz doline Loire, ’Terre De Silex' Coteaux Du Giennois Blanc, Berthier 2022. Bio je to perfect match!

Kiyomi u budućnosti planira raditi i za vrijeme ručka, na zimu otvaraju bar u podrumu restorana, a na proljeće terasu u jednom od najljepših gradskih dvorišta — onom Arheološkog muzeja.

ponedjeljak - četvrtak 18:00 – 23:00 petak - subota 18:00 - 24:00 nedjelja: zatvoreno
Gajeva ul. 10, 10000, Zagreb
ponedjeljak - četvrtak 18:00 – 23:00 petak - subota 18:00 - 24:00 nedjelja: zatvoreno
+385 91 6064 423
No items found.