Mali Bar
Pristupačan i inovativan bistro kojeg Zagrepčani obožavaju
Jedno naizgled obično dvorište u Vlaškoj krije vinoteku, pizzeriju, hostel, a na jednoj od terasa na vrhu stepenica u dnu dvorišta – Mali bar, bistro koji zanimljivo kuha zadnjih 10 godina.
Vlasnica i kuharica Ana Ugarković sve je učinila jednostavnim, a finim. Oker zidovi ukrašeni su ilustracijama rađenim vinom i tušem lignje. Stolovi su visoki, kao i stolice, a postoji i mala terasa sa tri stola za 2 osobe. Čak je i jelovnik zabavan, sa stripom na poleđini prepunim anegdota iz kazališta i filmova.
Falstaff im je dao jednu vilicu, a Gault&Millau jednu kuharsku kapu.
Mali bar radi od ponedjeljka do subote od 00: 30 do 12: 00 sati, a nedjeljom je zatvoren.
Što se poslužuje
Jelovnik se mijenja tjedno i podijeljen je u dva dijela, slani i slatki. Obično ima 9 slanih jela: 3 vegetarijanska, 4 mesna i 2 morska, nakon kojih slijedi nekoliko deserata.
Sva su jela zanimljiva, s neobičnim sastojcima i tehnikama pripreme, pa se zaista teško odlučiti što probati. Ana Ugarković voli koristiti sjemenke, orašaste plodove, fermentaciju i mnoge trendi tehnike u svom kuhanju i miješati neočekivane okuse, tako da ćete u juhi od kelja naći koricu naranče, a us sarmice od pačjeg mesa poslužit će datulje.
Vinska karta je skromna, ali zanimljiva, sva bijela vina su hrvatska, dok su među 8 crnih vina zastupljene Francuska, Afrika i Hrvatska. Oba su desertna vina u ponudi francuska. Sva vina možete dobiti na čaše. Za oko nam je zapela crvena malvazija, jer je Malvazija uglavnom bijelo vino.
Karta pića je pristojna, a domaći sirup od bazge naš je omiljeni izbor.
Što su kušali naši kuhari
Počeli smo arnacinima od volovskog repa i dunja s kečapom od kiselih oraha. Ovo je zanimljiva interpretacija talijanskih rižinih kuglica punjenih sirom i šunkom, a zatim prženih jer nema riže, šunke niti sira. Tekstura je zanimljivo hrskava, a dobro se slaže s kiselkastim kečapom od oraha koji nas je podsjetio na romanesco umak, no nešto kiselkastiji.
Krem juha od kelja s prženim orasima, narančinom koricom, orahovim uljem i prženom majčinom dušicom bila je gusta i izdašna, vrlo zasitna, s osvježavajućim mirisom narančine korice i ugodno aromatičnim hrskanjem pržene majčine dušice.
Domaći špageti od crnila sipe s jadranskim škampima, komoračem, slanim limunom i korijanderom bili su kreativni, a neki su sastojci dobro funkcionirali zajedno, poput slatkoće komorača i škampi, kojima je kontrirao okus slanog limuna.
Kušali smo i pohanu porchettu punjenu pistacijama uz salatu od matovilca, boba, luka i hrena. Ideja je bila izvrsna, ali jelo se moglo bolje izbalansirati.
Popili smo negaziranu vodu i čašu Krauthaker Graševine Mitrovac 2019 i Bolfan Sauvignon 2020.
Sve u svemu, hrana koja se poslužuje u Malom baru je nadahnuta i inovativna.
Cijeli obrok za dvije osobe, s pićem, došao je 54 eura.