Mime's Trattoria
Život je lijep kada uživate u talijanskoj hrani, pa i na Vrbanima
Tu i tamo se netko odvaži otvoriti kvalitetan restoran izvan gradske jezgre, kao što je Trattoria Mime, usred naselja Vrbani. Koliko god riskantan, takav se pothvat u Zagrebu uglavnom isplati. Pogotovo ako se potrudite i dizajnirate interijer u tamnom drvu, s tirkiznim sjedalima i hrpom dizajnerskih detalja, kako biste dobili prostor koji je istovremeno luksuzan i udoban, a domaće atmosfere.
Cijeli prostor prima možda 50-ak ljudi, s nekoliko stolova na maloj terasi vani, a usluga je srdačna, topla i pažljiva.

Što se poslužuje
Jelovnik pokriva talijanske klasike, poput bruschetta, govedine, carpaccia od tune, burrate, Insalata di gamberi, minestrone, nekoliko vrsta rižota, njoka, tjestenine - sve do odrezaka tune na žaru ili goveđeg filea u umaku od gorgonzole.
Ako niste gladni ili večerate s djecom, na jelovniku je i desetak pizza.

Popis deserata ima sve klasike poput tiramisua, cheesecakea s keksima, kao i neke zanimljivije izbore, poput profiterola.
Vinska karta je opsežna, ima tu i više od talijanskih vina, uz kvalitetnu ponudu hrvatskih vina.
Na svakom stolu je boca kvalitetnog maslinovog ulja, a čim sjednete, dobijete toplu foccacciu, pa možete probati ulje – kako je i red.

Što su kušali naši kuhari
Obrok smo započeli odabranim bruschettama, na svježe pečenom tijestu za pizzu umjesto tradicionalnim kriškama pečenog starog kruha.
Naše drugo predjelo bio je tartar od lososa u umaku od krastavaca i limete, osvježavajuće i fino izbalansirano jelo u kojem smo uživali. Slijede sitno narezani carpaccio od tune poslužen s kriškama avokada i limuna, a sa strane pečeni kruh.

Za primo piatto imali smo tagliatelle od kozica u umaku od bisquea i špinata te bucatini cacio e Pepe. Cacio e Pepe je tradicionalno rimsko jelo, u osnovi zreli ovčji sir Pecorino Romano, nariban na vruću, svježe kuhanu tjesteninu, zatim potopljen maslinovim uljem i velikom količinom svježe mljevenog papra. Nevjerojatno jednostavno, ukusno i očaravajuće zasitno jelo.
Naše drugo jelo bila su pileća prsa punjena pistacijama i kozjim sirom, poslužena s ciklom, što je zvučalo uzbudljivo, ali nas nije očaralo.
Za desert smo imali osvježavajući Tiramisu u čaši, s prepoznatljivim okusima kave i blagog sira mascarponea koji su nas udarali u valovima.
