Wirtshaus
Bečka škola pod Medvednicom
Wirtshaus na njemačkom znači taverna ili gostionica, mjesto tradicionalnih specijaliteta i opuštene, domaće atmosfere. Wirtshaus u zagrebačkim Gračanima, iako malo modernijeg stila, isporučuje upravo to.
Ovaj je šarmantni restoran otvoren 2023. nadomak obnovljene sljemenske žičare (čiji obris čini i logo restorana), u velikoj kući na glavnoj gračanskoj cesti, i u kratkom je roku, zbog duboke povijesne isprepletenosti i ljubavi Zagrepčana prema Beču, postao predmet razgovora i rado posjećeno mjesto za fini zalogaj. Vlasnici, ‘Zagrepčanec’ Mladen i supruga Austrijanka Liselotte, vratili su se iz užurbanog Beča kako bi otvorili svoj mali restoran što im je, kako kažu, uvijek bila želja.
Prostor zauzima cijelo prizemlje lijepe kuće, a okružuju ga i tri terase s 40-ak sjedećih mjesta.
Interijer je u simpatičnoj kombinaciji modernog i domaćeg, vedar i osvijetljen, s mnogo drva i šarenih detalja, zidova ukrašenih slikama bilja i životinja, dok glavnu ulogu nosi lijep šareni kamin u središtu sale. Ugodnu atmosferu koja podsjeća na ugođaj restorana na skijalištu upotpunjuju vrlo ljubazno osoblje i vlasnik koji upravlja salom u upečatljivom trachten sakou i svemu daje originalni ‘štih’.
Ispred lokala je parking za desetak automobila, s još napretek slobodnog mjesta u okolnim uličicama.
Što se poslužuje
Kao restoran s pravom bečkom dušom, Wirtshaus voli meso! Među predjelima glavni je brettljause, selekcija mesnih narezaka, slanine, paštete i sira, tradicionalno servirana na drvenoj dasci uz domaći kruh. Tu su od predjela još i namaz od bundeve i legendarni liptauer te dvije juhe. U listi glavnih jela zagrebački su favoriti poput Cordon bleua, bečkog odreska ili gulaša s knedlima, zatim kultni tafelspitz, pohano pile ili pak ramstek s krumpir-pireom. Sve to ne znači da su zaboravljeni vegani i vegetarijanci, koji mogu birati između popečaka od tikvica s umakom od kiselog vrhnja, špecla sa sirom ili veganskih ‘njoka bolognese’. Nudi se i izbor salata, primjerice od kupusa, graha ili krastavaca. Među desertima tu su, naravno, nezaobilazni kaiserschmarrn ili ‘carski drobljenac’ i štrudla od jabuka, zatim sacher torta, knedle s umakom od malina ili sladoled s bučinim uljem.
Vinska je karta jednodimenzionalna, s potpunim fokusom na austrijska vina, s probranim tipičnim naslovima za austrijske vinske regije i s tek nekoliko iznimki: jednog šampanjca i pet, šest hrvatskih vina. Pivski meni čini desetak austrijskih i njemačkih piva, što točenih, što u boci, a osim toga tu je i selekcija likera, rakija, sokova, klasična ponuda kave, čaja i tople čokolade.
Što su kušali naši kuhari
Nakon što smo s užitkom popili odlično hladno austrijsko pivo, nepca smo probudili izvrsnom junećom juhom s velikom griz knedlom, punom umamija i dubokog consommé karaktera. Zatim, što drugo nego izvorni bečki odrezak, od meke tanko rezane teletine u hrskavoj panadi s umakom od brusnica. Za prilog smo odabrali sjajnu krumpir-salatu, fino začinjenu i kremastu.
Dok smo došli do deserta, sva je sacher torta kojoj smo se veselili nestala, ali nas je linzer torta koja nam je ponuđena oborila s nogu – hrskavi crumble s bademima, slasno voćno punjenje i tučeni šlag nisu ostavili prostora žaljenju!