Sol hrvatski tapas

Za sve zagrebačke gastro entuzijaste vijest da se Sol, restoran iza kojeg stoji Mate Janković, jedan od najpoznatijih hrvatskih televizijskih chefova i voditelj hrvatskog MasterChefa, ponovno seli na novu adresu bila je samo dobra izlika da ih opet posjetimo. Ako ne znate o kome se radi, vjerojatno ste se probudili iz stogodišnjeg sna ili upravo došli iz svemira, no ništa zato! Važno je da se o njegovoj interpretaciji tapasa već godinama mogu čuti samo riječi hvale i da ćete se sigurno dobro provesti.

Dakle, Sol nije nov, ali je ponovno rođen i to više po Matinu guštu, činilo nam se, dok smo s njim razgovarali o ponovnoj selidbi i novim izazovima. Nakon što je originalna lokacija stradala u zagrebačkom potresu, restoran se privremeno preselio u prostrani, ali logistički nezgodni prostor Gradske kavane na Trgu bana Jelačića.

Sol je međutim, opet pronašao svoj novi, sada prirodniji dom – i to samo stotinjak metara dalje, na samom početku vibrantne Petrinjske ulice, u kompaktnom prostoru bivšeg restorana Rougemarin City.

Prostor odiše skandinavskom jednostavnošću: prevladavaju hladne boje i smiren ton interijera, koji povremeno probude detalji u crvenom i zidovi oslikani u street art stilu motivima morskih nemani. Ugođaj je urban, opušten i fokusiran – baš kao i hrana. Mala otvorena kuhinja pršti od energije i ljudi koji spajaju hrvatske okuse s mediteranskom filozofijom dijeljenja hrane. Ovdje tapasi nisu kopija španjolskih klasika, već kreativna interpretacija domaćih namirnica – u zalogajima koji će vas i zabaviti i nahraniti.

Prostor smješta do tridesetak gostiju – taman toliko da atmosfera ostane intimna, ali živa, a sad već aktivna terasa čeka s još barem jednako toliko mjesta pod zagrebačkim nebom. Savršeno za ljetne večeri, za čašu dobrog vina i četiri – pet tanjura koje možete dijeliti s društvom.

Sol je priča o upornosti, znanju i ljubavi prema kuhanju i klijentu. I sada, kad se vratio malo bliže svome početku – doslovno i metaforički – vrijeme je da ga i vi otkrijete!

Što se poslužuje

Karta jela počinje ponudom degustacijskog menija, odlične vrijednosti od osam sljedova za 49 eura i ako niste u žurbi, nemate što razmišljati. U nastavku je osam hladnih jela, među kojima su ‘domaće’ divote poput jadranske tune, ‘napolitanke’ od crne slavonske svinje, terine od zagorske patke ili paške skute s tikvicama, te osam toplih, kao što su kroket od istarskog pršuta, međimurski picek, zagrebački katsu sando, zagorski tacos ili krasne šparoge s jajima... Prilozi poput terine s istarskim tartufima i kravljim sirom ili terine s ikrom pastrve i pestom od medvjeđeg luka zvuče jednako slasno, kao i deserti. Kolač od limuna, mente i maslinovog ulja ili kolač od badema i maraschina... mljac!

Ponuda pića nimalo ne zaostaje, a za spomenuti je svakako lijep broj autorskih koktela i selekcija spritzeva. I vinski je program dovoljno širok i pokriva osnove hrvatskog vina, kao i pokoji naslov iz susjednih zemalja.

Što su kušali naši kuhari

Krenuli smo s njihovim famoznim profiterolima punjenim dimljenim vrhnjem i prekrivenim tanko rezanom ličkom pastrvom, ikrom i vlascem. Choux je bio prekrasno prozračan, pastrva lijepe čvrste teksture, a sve okupano vrhnjem s ugodnim dodirom dima.

Nastavili smo s dekadentnim tartarom od simentalke, nježno i minimalistički začinjenim, s pirovim kokicama, ljutikom i emulzijom od bosiljka, bogato pokrivenim ribanim crnim istarskim tartufom.

Glavni je dio slanog dijela bila dalmatinska pašticada s njokama ili, bolje rečeno, u njokama, jer ovdje su velike jedre njoke punjene (!) pašticadom, a potom okružene slasnim umakom od crvenog vina i šljiva te posipane ovčjim sirom.

Ostavili smo taman toliko mjesta da zasladimo prekrasnim sezonskim kolačem od skute s bosiljkom i slasnim jagodama.

Popili smo čašu krepkog pjenušca i odličan bezalkoholni koktel.

Petrinjska 2
095 863 1777
#newplaces
#newplaces