Didov san
Rustikalna tradicija na Gornjem gradu
U srcu zagrebačkog Gornjeg grada, skriven među kamenim ulicama i povijesnim fasadama, nalazi se Didov San, restoran koji već godinama njeguje okuse Dalmatinske zagore i slavonskog sela. Smješten u Mletačkoj ulici, na jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija u Zagrebu, ovaj lokal nudi iskustvo domaće kuhinje poslužene u ambijentu koji podsjeća na bakinu kuću.
Interijer je rustikalan, s kamenim zidovima, drvenim gredama, crveno-bijelim stolnjacima i dekorom koji uključuje sušene začine, starinske tekstile i obiteljske fotografije. Svaki stol ima svijeću, a topla rasvjeta stvara intimnu atmosferu idealnu za obiteljski ručak ili večeru u dvoje. U ljepšim danima, gosti mogu uživati na terasi, okruženi šarmom Gornjeg grada.
Servis je ležeran i brz, a osoblje nenametljivo, što atmosferu čini opuštenom.
.jpg)
Što se poslužuje?
Jelovnik je bogat i raznolik, s naglaskom na tradicionalna jela iz Dalmatinske zagore. Među predjelima se ističu uštipci s kajmakom i sirom iz kace, soparnik s kiselim vrhnjem, zapečeni štrukli, dalmatinski pršut, slavonske kobasice… Glavna jela uključuju klasike poput punjenih paprika, pljeskavice s kajmakom, teleće jetre, pašticade, lovačkog odreska… Posebna pažnja posvećena je jelima ispod peke, koja se pripremaju uz prethodnu najavu, poput hobotnice, teletine i janjetine. Posebnost menija su svakako jegulje, žabe i puževi koje pripremaju na nekoliko načina. Za kraj, desertna karta nudi rožatu, Imotsku tortu, palačinke s domaćim pekmezom, orasima ili višnjama…
Vinska karta je kratka, ali sažeta, s etiketama koje pokrivaju većinu hrvatskih vinskih regija. Fokus je na domaćim vinima koja se skladno nadopunjuju s jelima u ponudi.
.jpg)
.jpg)
Što su kušali naši kuhari?
Delicious Zagreb tim je za početak uživao u prozračnim hrskavim uštipcima posluženim uz domaći kajmak i slani sir iz kace te soparniku – tankoj piti s blitvom i češnjakom posluženoj uz kiselo vrhnje. Za glavno jelo smo se odlučili za sočnu pljeskavicu s kajmakom i pečenim krumpirom te mekanu teleću jetru fino začinjenu češnjakom i posluženu uz restani krumpir. Uz gore navedeno smo se odlučili za Kutjevački Pinot crni.
Didov San je idealna postaja za one koje žele doživjeti domaću kuhinju s pogledom na šarmantni zagrebački Gornji grad. Zbog atraktivne lokacije i omiljenih okusa Dalmatinske zagore, domaće atmosfere i ambijenta prošlih vremena, Didov San je popularna lokacija koju svakako preporučamo rezervirati prije dolaska.
.jpg)





.jpg)