Zinfandel

Otmjeni okusi

Restoran Zinfandel zauzima istočno krilo hotela Esplanade, koje se otvara na terasu s pogledom na Glavni željeznički kolodvor i park na Trgu kralja Tomislava, s Umjetničkim paviljonom u stražnjem dijelu: Pogled koji mnoge podsjeća na Beč ili Pariz.

Interijer je nedavno restaurirani kako bi zadržao svoj Art Deco šarm, a dvoranom domina kristalni lusterom u središtu prostorije, okružen s 10 stolova koji primaju do 40 osoba.

Usluga je elegantna, na najvišoj mogućoj razini u Zagrebu, s ugodnom, otmjenom atmosferom. Dinamika posluge je izvrsna, a izbor jela i vina zadivljujući.

Ana Grgić kompetentno vodi kuhinju, a jelovnik se mijenja prema sezoni, uz sveprisutne klasike.

Michelin im je dodijelio zelenu zvjezdicu za gastronomiju i održivost, a Gault Millau 4 kuharske kape.

Što se poslužuje

Jelovnik Zinfandela sastoji se od 6 maštovitih toplih i hladnih predjela, s vegetarijanskim opcijama, puževima, Jakobovim kapicama, usoljenom pastrvom, lisičarkama i još nekoliko favorita francuske kuhinje u neočekivanim kombinacijama.

Jelovnik nudi 2 juhe, bisque i consomme u skladu s konceptom moderne francuske kuhinje.

Jedini rižoto na jelovniku su mahune i dimljeni bakalar.

6 glavnih jela fokusirano je na egzotične, neobične sastojke, kao što su sous vide prsa biserke, divljač, zubatac i divlji brancin, kako bi se stvorio dojam ekskluzivnog luksuza.

U klasičnom dijelu gostima se nude famozni Esplanade štrukli, brancin pečen u slanoj kori, tartar, Cesar salata, istarska tjestenina i biftek.

Jelovnik završava s četiri raznolika deserta, od panna cotte od ružine vodice do uzbudljivog pogleda na Mille Feuille s kikirikijem i tonkom i lokalne klasične zlevanke na bazi kukuruznog brašna i svježeg sira.

Vinska karta Zinfandela nudi više od 200 vina, uglavnom podrijetlom iz Hrvatske i Francuske, ali možete pronaći i izbor vina iz Italije, Kalifornije, Španjolske i Čilea.

Što su kušali naši kuhari

Htjeli smo dobiti cjelovito iskustvo za naš obrok u Zinfandelu, pa smo tražili sparivanje vina i hrane.

Amuse bouche bio je domaći maslac, s izborom toplih peciva i tartelette od paštete od tune od kukuruznog brašna, poslužen na podlozi od kukuruznih pahuljica. Blagi okusi dobro su se sljubili s pjenušcem Tomac Millennium plešivičkog kraja.

Naše drugo jelo bili su sirovi škampi. Posluženi na emulziji od mrkve, s cvjetnim prahom i majčinom dušicom, koja je bila slatkasta, a slatkoća mesa kozica i mrkve slagala se sa Cmrečnjak Sauvignonom, opet s obližnje Plešivice.

Treće jelo bio je poširani file kovača, poslužen na mariniranim bijelim šparogama s ljupčacem, kulinarskom biljkom sličnom celeru, i umakom na bazi citrusa. Sljubio se s punim, težim bijelim vinom s otoka Brača, pošipom Stina.

Za četvrt slijed smo uzeli French cut odrezak poslužen sa slanom ciklom, pinjolima, crnim češnjakom i uljem borovice. Meso je bilo lijepo pečeno, s borovim uljem koje mu je dalo dašak svježine među zemljanim notama cikle. Sljubio se s Korlat Cabernet Sauvignonom iz Benkovca.

Deserti su bili lijepo pripremljeni i osvježavajući. Bijela kokos čokolada s bademovim mlijekom i mliječnim čipsom bila je blagog, ali zanimljivog okusa. Drugi je desert bio nešto avanturističkiji; bila je to čokoladna, a namelaka od jagoda poslužena s keksima od lavande, gelom od lavande, te perlama bijele čokolade i jagodama.

Imali smo macaron s limunom, čokoladni tartuf, čokoladnu jagodu i orašasti plod crnog ribiza za petit four.

Hrana je koštala 150 eura za dvije osobe i još 160 za sparena vina.

Svaki dan od 06:30 do 23:00
Ul. Antuna Mihanovića 1, Zagreb
Svaki dan od 06:30 do 23:00
014566644
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb