Zinfandel
Otmjeni okusi
Restoran Zinfandel zauzima istočno krilo hotela Esplanade, koje se otvara na terasu s pogledom na Glavni željeznički kolodvor i park na Trgu kralja Tomislava, s Umjetničkim paviljonom u stražnjem dijelu: Pogled koji mnoge podsjeća na Beč ili Pariz.
Interijer je nedavno restaurirani kako bi zadržao svoj Art Deco šarm, a dvoranom domina kristalni lusterom u središtu prostorije, okružen s 10 stolova koji primaju do 40 osoba.
Usluga je elegantna, na najvišoj mogućoj razini u Zagrebu, s ugodnom, otmjenom atmosferom. Dinamika posluge je izvrsna, a izbor jela i vina zadivljujući.
Ana Grgić kompetentno vodi kuhinju, a jelovnik se mijenja prema sezoni, uz sveprisutne klasike.
Michelin im je dodijelio zelenu zvjezdicu za gastronomiju i održivost, a Gault Millau 4 kuharske kape.
Što se poslužuje
Jelovnik Zinfandela sastoji se od 6 maštovitih toplih i hladnih predjela, s vegetarijanskim opcijama, puževima, Jakobovim kapicama, usoljenom pastrvom, lisičarkama i još nekoliko favorita francuske kuhinje u neočekivanim kombinacijama.
Jelovnik nudi 2 juhe, bisque i consomme u skladu s konceptom moderne francuske kuhinje.
Jedini rižoto na jelovniku su mahune i dimljeni bakalar.
6 glavnih jela fokusirano je na egzotične, neobične sastojke, kao što su sous vide prsa biserke, divljač, zubatac i divlji brancin, kako bi se stvorio dojam ekskluzivnog luksuza.
U klasičnom dijelu gostima se nude famozni Esplanade štrukli, brancin pečen u slanoj kori, tartar, Cesar salata, istarska tjestenina i biftek.
Jelovnik završava s četiri raznolika deserta, od panna cotte od ružine vodice do uzbudljivog pogleda na Mille Feuille s kikirikijem i tonkom i lokalne klasične zlevanke na bazi kukuruznog brašna i svježeg sira.
Vinska karta Zinfandela nudi više od 200 vina, uglavnom podrijetlom iz Hrvatske i Francuske, ali možete pronaći i izbor vina iz Italije, Kalifornije, Španjolske i Čilea.
Što su kušali naši kuhari
Htjeli smo dobiti cjelovito iskustvo za naš obrok u Zinfandelu, pa smo tražili sparivanje vina i hrane.
Amuse bouche bio je domaći maslac, s izborom toplih peciva i tartelette od paštete od tune od kukuruznog brašna, poslužen na podlozi od kukuruznih pahuljica. Blagi okusi dobro su se sljubili s pjenušcem Tomac Millennium plešivičkog kraja.
Naše drugo jelo bili su sirovi škampi. Posluženi na emulziji od mrkve, s cvjetnim prahom i majčinom dušicom, koja je bila slatkasta, a slatkoća mesa kozica i mrkve slagala se sa Cmrečnjak Sauvignonom, opet s obližnje Plešivice.
Treće jelo bio je poširani file kovača, poslužen na mariniranim bijelim šparogama s ljupčacem, kulinarskom biljkom sličnom celeru, i umakom na bazi citrusa. Sljubio se s punim, težim bijelim vinom s otoka Brača, pošipom Stina.
Za četvrt slijed smo uzeli French cut odrezak poslužen sa slanom ciklom, pinjolima, crnim češnjakom i uljem borovice. Meso je bilo lijepo pečeno, s borovim uljem koje mu je dalo dašak svježine među zemljanim notama cikle. Sljubio se s Korlat Cabernet Sauvignonom iz Benkovca.
Deserti su bili lijepo pripremljeni i osvježavajući. Bijela kokos čokolada s bademovim mlijekom i mliječnim čipsom bila je blagog, ali zanimljivog okusa. Drugi je desert bio nešto avanturističkiji; bila je to čokoladna, a namelaka od jagoda poslužena s keksima od lavande, gelom od lavande, te perlama bijele čokolade i jagodama.
Imali smo macaron s limunom, čokoladni tartuf, čokoladnu jagodu i orašasti plod crnog ribiza za petit four.
Hrana je koštala 150 eura za dvije osobe i još 160 za sparena vina.