Torikaya
Puna žlica raja u ramenu koji kuha Torikaya
Ako spojite kuhara zaljubljenika u japansku kuhinju i ugostitelja koji je vodio neka od najboljih sushi mjesta u gradu - dobit ćete Torikayu. Čak i ime spaja to dvoje budući da chef Vid Nikolić vodi Tori Street Food, a Davor Bienenfeld vlasnik Izakaye.
Prostor Torikaya je minimalistički, sa zidom od crvene cigle, sjedećim garniturama nalik kožnom kauču na jednom zidu te stolovima i stolicama koji omogućuju brzu promjenu sjedećih mjesta za oko 25 ljudi unutra i još 40 na terasi s pogledom na Trg bana Jelačića.
Sjeli smo bez rezervacije, a osoblje je bilo ljubazno i profesionalno. Cjelokupno iskustvo bilo je ugodno.
Što se poslužuje
Torikayin jelovnik uključuje uzbudljiva predjela kao što su popularna pileća ili svinjska gyoza, marinirana začinjena tuna i enoki gljive u dimljenom hamburgeru. U ponudi su dva jela s rezancima, veganska verzija s tofuom, tangy tahini umakom, pak choijem, shiitake gljivama, kikirikijem, mladim lukom i čilijem te mesna verzija s trakicama bifteka, čili pastom, zelenim grahom, teriyaki-umakom od kamenica, mladog luka i indijskih oraščića.
Najvažniji dio je ramen. Torikaya služi četiri vrste: Tantanmen, Miso piletinu, Tempura škampe i Vege ramen. Tantanmen je klasik napravljen od svinjskog temeljca, pšeničnih rezanaca i svinjetine s jajima, mariniranim bambusom, pak choijem, goma tareom, mladim lukom, uljem od češnjaka, nori algama i enoki gljivama. Tempura Shrimp ramen temelji se na dashi temeljcu, ramen rezancima, tempura škampima, mariniranom bambusu, jajetu, pak choiju, nori algi, enoki gljivama i narutu.
Deserte potpisuje Robert Hromalić, a na inače bazičnoj karti pića nalaze se 4 originalna i zanimljiva koktela Marina Karinje.
Što su kušali naši kuhari
Prvo smo jeli pečenu gyozu s piletinom i svinjetinom posluženu s edamameom kao predjelo. Tijesto je bilo taman žilavo, a nadjev vruć, sočan i dobro začinjen.
Zatim smo probali njihove začinjene kockice tune, mariniranu čilijem i soja umakom te prelivenu goma wakameom i mladim lukom. Ovo je jelo simfonija okusa i teksture, gumena, hrskava salata od morskih algi, na vrhu kocke masne, krte tune koja se topi u ustima, s dodirom ljutine čilija i slatkoće i okusa soje.
Kriške tantana s prženim tofuom u pikantnom umaku od tahinija vegansko su jelo s rezancima, zadovoljavajuće bogato i začinjeno.
Tantanmen ramen sa svinjskim temeljcem, enoki i shiitake gljivama, jajetom, carsko meso, pšenični rezanci, pak choi i morske alge bio je bogatog okusa, s različitim dodacima koji su dobro pristajali uz notu temeljca.
Za kraj smo uzeli tri mochi kuglice punjene mango, kokos i matcha sladoledom od zelenog čaja.