Franko’s pizza & bar
Najbolja pizza na svijetu je iz Zagreba!
Ovoj popularnoj pizzeriji ponestaje mjesta za silne trofeje! Uspješni projekt na čelu s glavnim pizzaiolom Mariom Markušićem, otvoren malo prije lockdowna, uspješno je startao, preživio probleme i procvao u svjetsku silu zahvaljujući beskompromisnoj posveti kvaliteti. Svi već znaju da se u pizzeriji Franko’s na istočnim rubovima Donjega grada jede najbolja pizza napoletana u gradu, ali zadnjih se par godina njihovo ime penje i na važnoj listi ‘50 top pizza Europe’, da bi ove godine zauzeli visoko četrnaesto mjesto! Osim toga, na najvažnijem natjecanju pizzaiola u svijetu, napuljskom Trofeo Caputo, prošle su godine sa svojom pizzom No.1 osvojili zlato!
Ugodan prostor odjeven u tamno drvo i tirkiznu boju, s pažljivo odabranim rasvjetnim tijelima, koji nalikuje na mondeni gradski prostor za popiti, primjerice, dobar koktel, na prvi pogled ne otkriva da smo u jednoj od najboljih pizzerija svijeta. No sve postane jasnije kad vidimo impozantnu svjetlucavu krušnu peć opločenu pravim Napuljskim kamenom i osjetimo zavodljive mirise ove najpopularnije hrane svijeta.
Usprkos 40-ak sjedećih mjesta u zatvorenom i još 30 na terasi, čekanja su na slobodan stol česta. Ali u Franko’su tome upravo doskaču otvaranjem još jedne pizzerije nedaleko od prve, o kojoj ćemo vam još javiti!:)
Što se poslužuje
U meniju su deseci pizza u tri kategorije, među kojima je nemoguće ne pronaći nešto za svoj zub. U prvoj je kategoriji 21 pizza na klasičnom napoletana tijestu ili u hrskavoj romana verziji, s nepreglednim popisom sjajnih izvornih talijanskih sastojaka, kao i onih hrvatskog porijekla i tematike. Zatim 8 pizza u old-school kategoriji, s pokojom važnom izmjenom u recepturi tijesta, kako bi pizza bolje podnijela vrijeme dostave, ali i zadovoljila ljubitelje starog stila zagrebačke pizze. Zadnje su i jednako važne pizze calzone u pet slasnih inačica.
Na raspolaganju je i mnoštvo dodataka ako ste ambiciozan dizajner vlastitih pizza, i to svega što možete zamisliti, od pršuta, artičoka i ‘nduje, do pistacija, ricotte, kozica, odležane junetine i tartufa.
Osim pizza, u meniju je i nekoliko jela za one koji taj dan baš nisu za pizzu, pa tako možete početi s osvježavajućom burratom, spring rolicama ili hrskavim arancinima, nastaviti s tjesteninama u mesnoj i ribljoj verziji ili pak sa salatom od junetine, piletine ili kozica.
Program pića je opširan i zadovoljiti će i znalce i laike. Izbor počinje malim izborom bavarskog, belgijskog, francuskog i hrvatskog piva te internacionalnih i hrvatskih vina, od kojih se njih dobar broj nudi i na čaše. Tu je zatim veliki izbor spirita, čak s opcijom degustacijskog menija viskija i rumova, te konačno široka ponuda klasičnih, autorskih i bezalkoholnih koktela.
Što su kušali naši kuhari
A što nego pizzu..?!
Dobro, priznajemo, nismo odoljeli arancinima. Ni spring rolicama. Ni salati s kozicama. :)
Arancini su bili krasno hrskavi i vrući, unutra savršeno rahle riže, tusti od mozzarele, s mirisom dima od šunke, uz prateći spicy umak od pelata. Mini spring rolice snažnog okusa bile su punjene povrćem i trganom svinjetinom, umočene u slatki čili umak. Za malo zdravlja, odabrali smo salatu s jadranskim kozicama, mediteranske inspiracije, s feta sirom, kaparama i slasnim sitnim maslinama.
Morali smo kušati pobjedničku pizzu s napuljskog prvenstva, s kruškom, gorgonzolom, medom i orasima, krasna i iznenađujuće suptilna okusa, gdje je slatkoća meda nevjerojatno dobro povezala okuse.
Tu je i pizza 19 kojoj se uvijek vraćamo, s bresaolom, pistacijama i parmezanom. Za dodir dekadencije, dodali smo malo tartufa i nismo pogriješili. Tijesto je perfektno, opaljeno umjerenim ‘leopard’ točkama, prozračno, meko i rastezljivo, i savršen je gušt rezati ga teškim zlatnim škarama kakve vam ovdje stave na stol.
Obrok smo otvorili omiljenim laganim, reskim bavarskim pivom, da bismo uz pizzu popili po čašu hladnog provansalskog rosea i odličnog alzaškog crnog pinota. Živjeli!