Takenoko

Legendarni zagrebački “Japanac” ima novu adresu i novo ruho

Takenoko je prvi zagrebački japanski restoran, otvoren već dvadesetak godina. Početkom svibnja preselio se na svoju treću adresu u centru grada. Po mnogočemu je Takenoko znameniti zagrebački restoran. Osim što je jedan od najdugovječnijih japanskih restorana, Takenoko je i začetnik japanske kuhinje u Zagrebu te je jednako popularan kod gradskih poslovnjaka, trendsettera i zaljubljenika u azijsku kuhinju.

Nakon Kaptol centra i Masarykove ulice, Takenoko se preselio u Preradovićevu, u prostrani ulični lokal s velikim staklenim izlozima. Moderno uređenim restoranom dominiraju neutralne boje uz crvene naglaske u obliku bogatih baršunastih zavjesa. Interijer je podijeljen u nekoliko sekcija — prednji dio koji gleda na ulicu, sa separeima, šankom i otvorenom kuhinjom, dio s niskim sjedenjem koji može poslužiti za private dining te odvojenu privatnu sobu s teppanyaki stolom i privatnim chefom. Takenoko u punom kapacitetu može primiti 100 gostiju.

Što se poslužuje?

Poznat i omiljen po svojim azijskim klasicima, Takenoko 3.0 uveo je i neke promjene u svoj novi menu, koje se prije svega tiču ponude steakova i zanimljive Nikkei kuhinje (miksa japanske i peruanske kuhinje).

Za start su tu grickalice kao što su zrna edamame i horenso gomaae (špinat s pastom od sezama), dvije juhe te hladna predjela — beef tataki, wagyu carpaccio, Takenoko tartar te tuna kakuni. Toplih je predjela osam — signature patlidžan, Nikkei calamari, čvarci od kobea te klasici poput gyoza i proljetnih rolica; pet je vrsta cevichea te četiri različite tempure. Selekcija sashimija i sushija impozantna je — od jednostavnih klasika do elaboriranih svitaka koji su prave male kompozicije okusa. Glavna jela podrazumijevaju riblje i mesne tanjure poput lososa, brancina, crnog bakalara, janjećih kotleta, patke, bifteka s maštovitim prilozima i umacima. Selekcija Robata nudi razne steakove uključujući kobe te ribu, uz bogati izbor priloga. Deserata je deset i pokrivaju japanske klasike poput mochija i sladoleda od zelenog čaja pa sve do sorbeta od limuna.

Takenoko nudi i pet vrsta degustacijskih menija Tepanyaki koji se služe u privatnoj sobi u dva seatinga počevši od 18 sati, a birati se može između beef, lamb, shrimps, lobster i kobe opcija.

Vinska karta nudi hrvatske i svjetske klasike, uključujući skupocjena vina poput Chateau Margaux i Chateau Petrus. Tu je i lista koktela, neizostavnih sakea, ali i whiskey iskustvo prilikom kojeg se nudi degustacija whiskeyja iz Japana, Škotske i Amerike. Selekcija finih alkohola također je prilično opsežna.

Što su kušali naši kuhari?

Takenoko smo posjetili jednog toplog i sunčanog petka za ručak. Restoran je bio lijepo popunjen, okupan svjetlošću i ugodne atmosfere. Za početak smo se osvježili Tomčevim Diplomatom, a od hrane smo odabrali ljutu tajlandsku juhu s kozicama Tom Yum Kung, patlidžan Takenoko special, Nikkei Panco Calamari te špinat u sezamu. Juha Tom Yum i špinat s umakom od sezama bili su standardno odlični, a ovacije je pobrao signature patlidžan. Radi se pečenoj polovici patlidžana sa zapečenim kozicama i jakobovim kapicama u miso umaku — jelo je kremasto, umami, slatko i slano, savršeno izbalansirano. Nikkei calamari u panko mrvicama posluženi su na hrskavoj iceberg salati uz dva Nikkei umaka.

Za glavno jelo odlučili smo se za maki rolls — soft shell crab i crunchy tempuru. Radi se o bogatim i maštovitim sushi rolicama. Soft shell crab roll sastoji se od mesa raka mekog oklopa, krastavaca, avokada, klica, majoneze, gochujang umaka te tobiko ikre, a tempura crunchy roll od kozica u tempuri, krastavaca, avokada, dynamite umaka te komadića tempure. Uz sushi smo uživali u njemačkom rizlingu.

Ručak smo završili sladoledom od zelenog čaja s pjenom od sezama.

Ponedjeljak — subota 12:00 – 01:00 Nedjelja: zatvoreno
Preradovićeva ul. 22, 10000, Zagreb
Ponedjeljak — subota 12:00 – 01:00 Nedjelja: zatvoreno
01 6463 385
No items found.