Pod Zidom
Smješten u ulici ispod tržnice Dolac, Pod Zidom je moderan bistro koji svoju ponudu temelji na sezonskim namirnicama koje svakodnevno dobivaju s tržnice Dolac.
Smješten u ulici ispod tržnice Dolac, Pod Zidom je moderan bistro koji svoju ponudu temelji na sezonskim namirnicama koje svakodnevno dobivaju s tržnice Dolac.
Atmosfera je očaravajuća, jer cijeli interijer podsjeća na ugodan i topao dnevni boravak, sa strateški postavljenim osvjetljenjem, koje daje opuštajuću pozadinu minimalistički modernom interijeru. Kad dopuste vremenske prilike, terasa je u ugodnoj hladovini koja čuva i za najvećih vrućina.

Njihova je kuhinja je iskrena i prije svega ukusna. Cjelokupno iskustvo je ugodno, od tople dobrodošlice od strane maitre'd-a, do divne usluge koja donosi jednostavna, ukusna jela u ugodnom ritmu.
Nije ni čudo što Michelin i Gault&Millau preporučuju ovo mjesto.
Što se poslužuje
Jelovnik se sastoji od deset do dvanaest jela, uz pristojnu vinsku kartu s fokusom na biodinamička vina. Svako jelo na jelovniku stiže ravno s tržnice, i radi se kad je u sezoni. Okusi jela su dobro izbalansirani, sve je pripremljeno po bistro standardima, pružajući vrijednost za novac i kvalitetu gostima.

Što su kušali naši kuhari
Naš posjet Pod Zidom započeo je amuse boucheom na bazi domaćeg dizanog kruha i maslaca.
Prvo jelo koje smo probali bili su domaći njoki posluženi s kremastim sirom, hladno prešanim bučinim uljem i mikrosalatama, kao odraz sezone i tradicije ovog kraja. Njoki su bili rahli i osjetio se okus krumpira u njima, koji se lijepo složio s blagim okusom sira i intenzivnim orašastim mirisom ulja.

Naše sljedeće jelo poteklo je nešto južnije, sporo pečena janjetina, prelivena izvrsnim jusom od janjetine i poslužena s prilogom od blitve kao što je tipično u dalmatinskoj Zagori ili na otocima, samo uz puno jednostavniju pripremu. Meso je bilo mekano i sočno, a blitva mu je dala fini, gotovo gorkasti kontrapunkt.

Posjet smo završili s osvježavajućim i vlažnim kolačem od naranče koji je na izgled bio zavaravajuće jednostavan, ali s dugotrajnim i ugodnim osjećajem u ustima.
Čaša vina Maurer Fodor lijepo je pristajala uz naša jela.
Sve u svemu, naš obrok u Pod Zidom bio je jednostavan i ukusan.
Hrana i čaša vina koštali su 50 eura po osobi.