Baltazar

Nije profesor, ali Balthazar na Novoj Vesi kuha čuda

Balthazar se nalazi u dvorištu dobro održavane zgrade iz 19. stoljeća na Kaptolu, jednom od brežuljaka na kojima je nastao grad Zagreb.

Interijer restorana rustičan je i uređen u tradicionalnom Šestinskom stilu, s drvenim gredama i tradicionalnim ukrasima na zidovima od crvene cigle.

Ogromni kamin zimi prostoru daje rustikalnu toplinu.

Stolovi su tradicionalno luksuzno bijeli, s ulaštenim priborom za jelo i kristalnim čašama. Kuhinju kreativno vodi mladi, afirmirani kuhar Matija Bregeš koji je jelovnik Baltazara osvježio modernim interpretacijama tradicionalnih jela.

Gault & Millau dodijelio im je tri kuharske kape, a Falstaff jednu vilicu.

Restoran prima oko 60 ljudi.

Što se poslužuje

Baltazarov jelovnik u se u posljednje vrijeme odmiče od tradicionalnih delicija regije po kojima su poznati, i razvija u smjeru kompleksnijih, zahtjevnijih jela.

Aktualni jelovnik spaja klasiku Balthazara, poput mesa s roštilja i prvoklasnu ribu, steakove i morske plodove, te moderne interpretacije klasičnih jela, gdje tradicija služi kao polazište kreativnosti i umijeća kuhara.

Stvari poput tradicionalnog dalmatinskog ragua od janjetine s graškom i mahunama postaju složene i pune neočekivanih i ugodnih mirisa.

Deserti imaju dvije sigurne opcije, tortu od sira od limuna i čokoladni mouse od jagoda, uz kreativniji dnevni izbor.

Kuhanje je tehnički savršeno, maksimalno iskorištavajući namirnice koje se svaki dan kupuju na tržnici Dolac. Jela iz Balthazara vrijede svoju cijenu.

Vinski podrum vodi gospodin Goran Petrić, Baltazarov sommelier, a karta je opsežna i prepuna zanimljivih etiketa iz Hrvatske i svijeta. U mnogim vinima možete uživati na čaše.

Što su kušali naši kuhari

Započeli smo s 3 pozdrava iz kuhinje, svaki zanimljiv i originalan, s lokalnim i sezonskim namirnicama: fermentirani svježi sir, zatim kockice dunje sa šunkom u prahu uz pivski kruh i pogačice od dizanog tijesta s maslacem od gljiva.

Prvo jelo koje smo kušali bio je sous vide odojak s mažuranom u prahu, poslužen s hrenom i umakom od jabuka i čvarcima.

Zatim smo probali interpretaciju tradicionalnih zagorskih štrukli, punjenih sirom koji fermentira 21 dan i soljenim žumanjkom.

Slijedila je dimljena pastrva poslužena s koštanom srži, beurre blanc i malo kavijara od pastrve.

Sous vide kuhana patka prije kuhanja je dimljena i glazirana medom, a poslužena je s terinom od mlinaca i ukiseljenim povrćem.

Za desert smo uzeli osvježavajući parfe od sira i kruške.

To accompany these dishes, we sampled a selection of wines: Volratz Riesling 2019, Martin Codax Albarino 2020, Enjingi Rajnski Riesling, late vintage 2012, Matošević Grimalda Crna 2018, and Kabola Muškat Momjanski 2020.

Od ponedjeljka do subote od 12:00 do 00:00 Nedjeljom zatvoreno
Nova Ves 4, Zagreb
Od ponedjeljka do subote od 12:00 do 00:00 Nedjeljom zatvoreno
014666999
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb