Mašklin i lata

Mašklin u ruci, lata pod nogama, okus u srcu

Kada razmišljate kamo na fini ručak ili večeru, lako je previdjeti jedan od najdugovječnijih restorana u centru Zagreba – kako zbog njegove neuobičajene lokacije, tako i, čini se, potpunog izostanka marketinga, da nije bezbrojnih hvalospjeva gostiju na Googleu, društvenim mrežama i gastro-aplikacijama. Na zagrebačkom ‘zelenom valu’, u podrumu zgrade stare 150 godina, uhodana se ekipa mudro drži koncepta za kojim je potražnja očito još visoka, a koji je, u novije vrijeme i s mlađim generacijama kuhara, gotovo iščezao. I zato, i nakon toliko godina još uvijek užurbano dvori najzahtjevniju zagrebačku publiku. Niski lučni svodovi od opeke, drveni detalji i sag daju posebno intimno ozračje, a iskusni konobari, pravi ‘zagrebački fakini’ kakve se danas sve teže pronalazi, već dobro znaju tko dolazi na koje školjke i rakove, tko na dobar odrezak, a i tko voli koje vino. U tri zasebne prostorije može se smjestiti 60-ak gostiju u à la carte postavu; tu se priređuju i manje privatne proslave, a navečer, kada se upale svijeće, uz tihi zveket posuđa i laganu glazbu, imat ćete osjećaj da ste u onom nekom prekrasnom starom restoranu, možda s violinistom, koji može biti bilo gdje, od New Yorka do Palerma.

Što se poslužuje

Hrana je uglavnom tradicionalna mediteranska i uključuje obavezne delicije poput pršuta i izbora sireva, niz carpaccia od ribe ili bifteka, zatim sezonske dnevne i riblje juhe, njoke i tjestenine u ribljim, mesnim i vegetarijanskim inačicama. Opcije glavnog jela brojne su: nekoliko vrsta odrezaka, zatim fileti razne ribe i muzgavci te najvažnije, uvijek svježa ponuda dnevnog ulova oborite ribe, rakova i školjkaša.

Tu je i nekoliko salata i priloga, a meni završava slatkom sekcijom gdje ćete među ostalim naći njihovu slasnu tortu kuće i famoznu dubrovačku rožatu. Lijepi bar pored kuhinje krije štošta iz svijeta spirita i likera, a vinska je karta sažeta i dinamična, s nekoliko znalački probranih novih etiketa.

Što su kušali naši kuhari

Mi smo znali po što dolazimo: morsku gozbu majstorski posluženu s dobrim vinom, osmijehom i pokojom šalom od ljubaznog servisa. Počeli smo salatom od hobotnice - slasna i fino kisela, s rajčicom, paprikom i kaparama krasno se slagala s rustikalnim kućnim maslinovim uljem i domaćim kruhom koji ovdje peku. Zatim crni rižoto - nije li on kao i tiramisu, ako ga vidiš na meniju – jednostavno ga moraš naručiti:) I ovdje ćete pojesti jedan od najboljih koje ste jeli: moćnog dubokog morskog okusa, pun komadića sipe i posut mirisnim peršinom.

Za glavno jelo predložili su nam trlje iz dnevnog ulova, a tko smo mi da se tome usprotivimo?! Trlja, divna riba, fantastična kad se pripremi na živoj vatri, nije razočarala, s krasnim zapečenim crtama od grilla, sljubljena s kremastom tučenom blitvom s krumpirom. Sve smo smočili čašom moćnog plešivičkog pjenušca od crnog pinota i ništa nam više nije moglo "ovi dan pokvarit'"!

Working hours: Mon – Sat 11 a.m. – 11 p.m.
Ulica Andrije Hebranga 11, 10000 Zagreb
Working hours: Mon – Sat 11 a.m. – 11 p.m.
01 4818 273
#grill
#grill
#italian
#italian
#mediterranean
#mediterranean
#croatiancuisine
#croatiancuisine
#zagreb
#zagreb