Beštija

Gourmet bistro u skrivenom kutku centra grada s oznakom Bib Michelin

Bistro Beštija hipsterski je gourmet bistro u pješačkoj zoni zagrebačke Masarykove ulice. Ovaj je restoran otvoren pod istim imenom već godinama, ali je promijenio nekoliko setova vlasnika. Zadnja je garnitura Beštiji vratila stari sjaj šarmantnog mjesta s dobro promišljenom ponudom.

Beštija se nalazi u dvorišnoj zgradi stoga je nećete vidjeti s ulice, ali kada otkrijete da je to mjesto koje nudi odličnu vrijednost za opušteni ručak/večeru u samom centru — vjerujemo da ćete joj se vraćati. To je prepoznao i Michelinov vodič dodijelivši im oznaku Bib Gourmand za 2023. i 2024. godinu.

Prostor je doista pomalo hipsterski — jednostavan, ogoljeni restoranski prostor s velikim prozorima i crvenim neonskim natpisom Beštija, koji je postao prepoznatljivi znak ovog bistroa. Prozor u kuhinju otkriva da hrani pristupaju ozbiljno.

Što se poslužuje?

Bistro Beštija svoju ponudu temelji na hrvatskim sezonskim namirnicama koje nabavljaju na zagrebačkoj tržnici Dolac ili od provjerenih dobavljača. Inspiriraju se okusima i bojama sezone, stoga im tanjuri obiluju kreativnim interpretacijama poznatih nam namirnica. Jedan od njihovih signature tanjura svakako je tatarski biftek koji je uvijek na jelovniku, no sastojci mu se mijenjaju ovisno o godišnjem dobu. Baziran je na mesu koje nabavljaju od hrvatskog proizvođača.

Menu nije velik, ali nudi zanimljive opcije — četiri/pet predjela, glavnih jela i priloga. Sadrži maštovita jela poput celera pečenog u slanom tijestu s dresingom od lješnjaka i nori algi, sashimija od tune sa shiso umakom te gelom od limete i jabuke, rižota od kozica s mladim kozjim sirom, pečenog patlidžana s humusom, dukkah začinom i aioli umakom od soje, tuna steaka s umakom od koromača i misa, file mignona s kremom od poriluka…

Trenutno su u ponudi dva deserta — tiramisu i mango-smokva.

Vinska je karta interesantna te poprilično velika za ovaj tip restorana. Otkriva da su vlasnici zaljubljenici u nekonvencionalna prirodna i jantarna (macerirana) vina.

Beštija također nudi i selekciju koktelskih klasika.

Što su kušali naši kuhari?

Beštija je idealna za brzi ručak u gradu kada želite pojesti nešto fino, maštovito, moderno i na kraju — zdravo. To je bila i misija Delicious Zagreb tima. Beštiju smo posjetili za sunčanog dana pa je i sami prostor bio lijepo osvijetljen prirodnom svjetlošću što ga čini idealnim ambijentom za casual ručak.

Tanjuri u Beštiji mogu se dijeliti pa smo tako i koncipirali svoj odabir. Odlučili smo se za tuna sashimi, pečeni patlidžan i salatu od kovrčavog kelja.

Tuna sashimi poslužena je u shiso dresingu uz ukiseljeni kombu, krastavac te gel od limete i jabuke. Ova moderna interpretacija tune obiluje delikatnim okusima koji tunu stavljaju u prvi plan i savršeno joj komplimentiraju. Za one koji vole malo hrabrije okuse pečeni patlidžan odličan je izbor. Priprema se à la minute stoga se na njega čeka 20-ak minuta, ali se svakako isplati. S obzirom na to da smo na vrhuncu sezone patlidžana, kada je pečen postaje kremast i sladak. Poslužen je s bogatim dodacima — humusom koji dodaje zemljaste tonove, začinom dukkah za teksturu i hrskavost, aiolijem od soje za umami te kovrčavim keljem za vibrantnost. Uz to smo se još odlučili za dodatak zelenoga uz salatu od kovrčavog kelja s parmezanom i krutonima te cezar dresingom.

Uz ručak smo odabrali slovensko biodinamičko vino iz Vipavske doline — Pasji Rep Zelen.

Mudro smo ostavili mjesta za deserte jer su fantastični. Tiramisu je lagan i prozračan, a opet ima dubinu kave i kakaa. Namelaka je zapravo svilenkasta krema, a ova od manga bila je savršena. Kombinacija manga, smokve i limete nas je oduševila.

U Beštiju ćemo se svakako vratiti.

utorak - nedjelja 12:00 – 23:00 ponedjeljak: zatvoreno
Masarykova ul. 11/1, 10000, Zagreb
utorak - nedjelja 12:00 – 23:00 ponedjeljak: zatvoreno
+385 91 922 88 61
No items found.