Cato Bar & Taqueria

Skriveni šareni kutak za top zalogaj i vrhunski koktel

Iako se tacos(i) već neko vrijeme mogu pojesti na par mjesta Zagrebu, što znaju neumorni gradski foodiji, vijest o otvaranju prve specijalizirane taquerije sve nas je razveselila, pa je Delicious tim pohitao pronjuškati. Cato je projekt pravnice Dolores Kunštek, koju je srce odvuklo u kuhinju pa je tako završila kulinarsku školu te zatim stažirala u jednom od najboljih hrvatskih fine dining restorana. Ovaj mali bistro pun duha malo je izdvojen od glavnih zbivanja u centru grada, ali petnaest minuta hoda od glavnog zagrebačkog trga nije strašno za dobru klopu i atmosferu. U prolazu zgrade u kojoj se nalazi mala je gastro oaza u kojoj možete naći i poznati dućan s kuhinjskim priborom i potrepštinama, mali bubble tea bar ili pak znanu trgovinu specijaliziranu za namirnice tražene u azijskoj kuhinji. Cato zauzima dva spojena poslovna prostora. S prednje je strane potpuno u staklu; u jednom se dijelu nalaze kuhinja i bar, a u drugom sala za jelo gdje se na visokim i regularnim stolovima može smjestiti tridesetak osoba. Simpatično uređen prostor s mnogo maštovitih detalja odmah daje do znanja da je u kući glavna 'ženska ruka'.

Odličnoj atmosferi uz redovito dobru posjećenost doprinosi i ozbiljno dobar izbor elektroničke glazbe, ali i kvaliteta ozvučenja. Usluga je nenametljiva i ležerna, pažljiva i efektivna. Cato radi od utorka do subote od 9 do 1 ujutro, a hranu poslužuje od 17 do 22. Nije naodmet rezervirati stol.

Što se poslužuje

Tacos, tacos i samo tacos. Pa ovo je taqueria, zar ne? Mali, usko specijalizirani meni nudi pet vrsta tacosa, ili catosa kako ih zovu, koji se ondje spravljaju od nule, uključujući tortilje. U porciji ih je tri; izbor počinje veganskom opcijom s gljivama zvanom Shrooms te vegetarijanskom Calabaza na bazi bundeve i kozjeg jogurta. Sljedeća su tri jela razne mesne opcije, a meni na kraju nudi i čips s umacima te jedan desert. Piću je pridano pozornosti koliko i dobroj hrani, pa je tako vinska karta zanimljivo široka za ovako jednostavan koncept restorana, a i uslužno koncipirana, jer su sva vina, ali i žestoka pića kratko i jasno opisana za sve koji se teže snalaze. Sastavljena je od isključivo 'prirodnih' vina iz organskog i/ili biodinamičkog uzgoja, što konvencionalnih i poznatih okusa, a što mutnih i funky izričaja. Nađu se na meniju i kombucha ili mate čaj u gaziranom obliku, cijeđeni sokovi, ali i više vrsta kakaa. Kava i čaj dolaze iz selekcije poznatog dobavljača Lively roasters, a karta piva mješavina je domaćih craft pivovara, s nekoliko svjetskih industrijskih piva među kojima i meksičko. Na kraju, važno je spomenuti kartu koktela, koja je odlična i spaja klasike s twistovima i autorske koktele, a dostupno je i više vrsta mezcala i tekile.

Što su kušali naši kuhari

Iako smo čuli da su vege opcije tacosa odlične, znatiželjni smo ih ostavili za sljedeći put, odabravši inačice sa svinjetinom i piletinom – Carnitas i Tinga. Carnitas su bili masni i slasni, jasnog confit potpisa, preliveni umakom od naranče s daškom cimeta, s ukiseljenim lukom i jalapeñom za osvježavajući faktor. Tinga je bila s pilećim zabatkom, ukusnim i sočnim, uz guacamole i salsu machu. Plavkaste tortilje od plavog kukuruza, koje sami rade, mekane su i prekrasno žilavkaste, a privukao nam je pažnju i čips od plavog kukuruza, koji nas je na kraju oduševio. Mekan i hrskav, podsjetio je na doživljaj zagriza kakvog kroasana, a pratila su ga dva ukusna umaka, od ljutih papričica te od tomatilla. Završili smo jedinim desertom koji je u ponudi i drago nam je da jesmo! Bio je to prekrasan i sočan kompotasti kaki, prekriven kremastim sirom i crumbleom od lješnjaka s crnim sezamom. Popili smo odličan Oaxacan negroni, u kojem je u odnosu na klasik džin zamijenjen mezcalom te bočicu gaziranog yerba mate napitka koji je ludo dobro pratio tacose.

Vlaška ul. 78, 10000, Zagreb
091 611 6138
#VisitZagreb
#VisitZagreb
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb