Theatrium
Hrana i kreativnost koji zaslužuju bis
Smješten u predvorju kazališta s kuhinjom koja zauzima središnje mjesto u prostranom zimskom vrtu, Theatrium je zamišljen kao pozornica na kojoj gosti gledaju pripremu hrane i live nastupe kuhara.
Interijer lokala je suptilno zatamnjen zidovima tamnoljubičaste boje. Čistom, minimalističkom prostoru toplinu daju drveni stolovi i stolice. Iznad svakog stola je spotlight koji podcrtava glavnu logu hrane i koktela na ovoj pozornici. Postav stola je minimalistički, bez stolnjaka i salveta ispod pribora za jelo i čaša.
Chef Filip Horvat počeo je vrlo mlad, a nakon nekoliko stažiranja u restoranima sa zvjezdicama dobio je priliku kuhati po svom.
Gosti njegovo kuhanje opisuju kao moderno i kreativno, s međunarodnim utjecajima.
Theatrium prima do 80 osoba.
Što se poslužuje
Jelovnik Theatriuma sastoji se od 6 toplih i hladnih predjela, 2 juhe, 10 glavnih jela i 4 deserta. Namirnice koje koriste su sezonske i međunarodne, s impresivnom ponudom vina na čaše.
Vinska karta podijeljena je na šampanjce, bijela vina iz Hrvatske i Slovenije, crna vina iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije i Njemačke te je zaključena izborom hrvatskih desertnih vina.
Jelovnik i jela pokazuju veliku kreativnost, dok usluga ima prostora za poboljšanje.
Okusi i prezentacija su vrhunski. Jela su zanimljiva i dobro izbalansirana, s impresivnom preciznošću, zbog čega su dobili preporuku Michelina, 2 vilice od Falstaffa i 3 kuharske kape od Gault & Millaua.
Što su kušali naši kuhari
Naš obrok je započeo maslacem od suhih vrganja na domaćem kruhu s divljim kvascem.
Nastavili smo s tortom od celera i guščje jetre, gdje je karamelizirani celer spojen s pečenom pačjom jetrom, te poslužen na pačjem jusu, wasabiju i umaku od bijele čokolade.
Sljedeće jelo je tradicionalna francuska juha od luka, poboljšana daškom konjaka Delamain, poznatog po nježnim cvjetnim okusima, s uglađenim notama vanilije, koja se otvara finom međuigrom voća i kiselosti. Kao kontrapunk, u juhi je tostirani kruh sa jakim kozjim sirom.
Glavno jelo je posveta klasiku Beef Wellington, u ribljoj inkarnaciji Fish Wellington. U tijestu je upakiran lijepi file bijele ribe, s mrljom umaka od gljiva, umaka od bergamota, ribljeg soka i tempura radiča. Zanimljive kombinacije okusa, dobro izbalansirane, čak i s gorčinom radiča.
Desert je puding od riže s medom, pomelom, kremom od naranče, gelom od mandarine i slanom karamelom.
Za aperitiv smo imali pjenušac Tomac Diplomat i čašu Schieferterrassen Riesling Geranium. Vino je bilo oštro i slano na nepcu s intenzivno zrelim, ali preciznim voćem i slanim završetkom.
Jedno predjelo, 2 glavna jela, jedan desert i 2 čaše vina došli su 53 eura za jednu osobu.