Superplanty
Vedri kutak za plant-based entuzijaste
Zagreb je bogatiji za novi plant-based bistro! Ono što je, ne tako davno, bio samo trend na pomolu, sada je ozbiljan pokret koji predvodi nova generacija, motivirana etičkim odnosom prema životinjama i okolišu, ali i zdravljem, pa je tako i u Zagrebu za vegetarijance, vegane ili samo osvještenije jedače sve više ukusnih opcija. Ovo simpatično mjesto nalazi se na zapadnom rubu centra grada, na samom početku Zelenog vala. Superplanty je uređen u skandinavskom stilu, jednostavno i minimalistički, ali ipak uspijeva biti cosy.
Prostorom dominira bijela boja i strop od trstike; drveni stolovi i stolci podsjećaju na one iz školske učionice, na zidovima i stolovima mnogo je živog bilja, a dok smo ručali, iz zvučnika su tiho dopirali sjajni River Whyless koji se ne čuju tako često, pa se čini da je i glazba jedan od detalja na koje se pomno pazi. Usluga je ležerna i srdačna, a osoblje dobro pripremljeno. Ispred lokala je i mala terasa s pogledom na park.
Što se poslužuje
Ponuda je zasad relativno kratka, ali iz Superplantyja nam kažu da su krenuli polako i da se predano radi na proširenju menija, što nas je razveselilo. Iako nevelik, meni ima sve potrebno za okrijepiti gladnu vege ekipu. U ponudi se ističu dva smoothie bowla - Cacao dream i Blue spirulina, pravljeni od granole koju sami pripremaju, bademovog mlijeka i banane; prvi je u temi kakaa i cimeta, a drugi od spiruline, vanilije, kokosa i limete. Zatim dva slana jela, jedno u tipu bruschette, dok drugo podsjeća na kajganu, ali, naravno, ne sadrži jaja. Sve završava s dva Energy bitea, slatkim kuglicama bez dodanih šećera, koje vam mogu poslužiti za desert kao što su Delicious timu, ili uz kavu, ako vam samo treba malo energije za nastavak dana.
Isto je tako kratka, ali smislena i kvalitetna, i ponuda pića. Među uobičajenim toplim napicima pravljenima od specialty kave ističu se i egzotične opcije poput Spiced golden latte ili Red velvet latte, dok je u ponudi bezalkoholnih pića nekoliko okusa kombuche. Od alkoholnih pića nude tri izdanja lokalne craft pivnice, desetak organskih vina iz Hrvatske i okolnih zemalja te lokalnu jabukovaču.
Što su kušali naši kuhari
Otpočeli smo jako ukusnim, začinima bogatim Tofu scrambleom, jelom koje se poigrava s formom i teksturom kajgane, pravljenim od indijskih oraščića i tofua. Popraćen je sjajnim tostiranim kruhom od kiselog kvasa i mini rajčicama, a poslužen u zanimljivim teškim željeznim posudama. Zatim smo kušali i odlični Lox on sourdough, veliku bruschettu od iste vrste kruha, na kojoj je 'lox' tj. losos, zamijenjen tanko rezanom mrkvom mariniranom u algama; sve je obogaćeno lukom i krasnim namazom od indijskih oraščića koji sami prave. Zasladili smo se slasnim mekanim energetskim kuglicama, u okusima kolača od mrkve te đumbira.
Sve smo popratili odličnim ciderom Buna koji toče na čaše te završili macchiatom od kolumbijske kave zagrebačkog Cogita s izvrsnim domaćim mlijekom od badema i zobi.