Boban

OD ZAGREBA PREKO JADRANA DO MILANA

U srcu Zagreba, na samo nekoliko koraka od glavnog nam trga, na poslovno atraktivnoj lokaciji na početku Gajeve ulice, kojom vjerojatno barem jednom prođe svaki posjetitelj grada, smješten je svima poznati restoran Boban – pionirska zagrebačka baza mediteranske, posebno talijanske kuhinje, koja posluje od 1995. godine. Restoran se već desetljećima uspješno prilagođava tržišnim promjenama, kontinuirano podiže razinu kvalitete te gostima donosi autentične okuse talijanske kuhinje prateći suvremene trendove. Ugodan ambijent plod je eklektično uređenog prostora s modernim namještajem, zanimljivim lusterima i cvjetnim instalacijama, ali i starim detaljima poput prekrasnih starogradskih ciglenih svodova. Sve to stapa se s titrajućom kozmopolitskom vibrom restorana gradskog centra, ugodnim žamorom i zveketom uvijek pune sale, s naizgled bezbrojnim konobarima koji žure unaokolo. Pritom je prostor više nego reprezentativan za poslovni ručak, dovoljno opušten za brzi zalogaj, a i kvalitetan i topao za druženje s prijateljima i intimnu večeru. Prostora i stolova je mnogo, no i to se nerijetko ispuni na ovakvom mjestu, pa je pametno rezervirati.

ŠTO SE POSLUŽUJE

Temelj jelovnika je na mediteranskoj kuhinji s talijanskim štihom – svježe, sezonske namirnice, vlastita ručno rađena tjestenina i kruh, uz klasične talijanske i mediteranske specijalitete.

Predjela uključuju nareske poput pršuta San Daniele i bresaole te sireve poput pecorina i bivolje mozzarelle. Tu su i vegetarijanske opcije te razne salate – i u mesnim varijantama. Slijede juhe i bogat izbor tjestenina poput pacchera, linguina i agnolotta, zatim dva rižota i njoki, sve u raznim bojama i okusima. Neki su recepti stalni dio jelovnika, dok se drugi mijenjaju sezonski.

Među glavnim jelima je napretek izbora za svakoga, s dobrim izborom morskih plodova, ribljih i mesnih jela te Parmigianom kao ukusnom vegetarijanskom opcijom. Vrijedi istaknuti jakobove kapice, brancina i lososa, odležani entrecôte, biftek tagliatu, kotlet Primavera te legendarni fiorentinski odrezak.

Slatki dio menija također ne ostavlja ravnodušnim, jer uz čak osam opcija, imena poput crostata sa šljivama, meringa s kupinama, crème brûlée ili čokoladnog fondanta, teško da ćete im odoljeti.

Program pića je prilično opširan, i sadrži uobičajeni niz toplih napitaka, voda i sokova, s dobrim izborom tonika i malom, pametnom selekcijom piva. Izbor destilata je dug i raznolik, a vinska karta nudi oko 150 naslova, s dvadesetak ponuđenih na čaše.

ŠTO SU KUŠALI NAŠI KUHARI

Odlučili smo početi lagano i otvorili s tartarom od cikle, iz izdvojenog dnevnog dijela menija pod nazivom „Preporuka“. Pravljen je s koprom, vlascem, pinjolima i kremom od sira, krasno balansiran, zemljast u karakteru cikle, sa slatkoćom koju je balansirala lijepa kiselina.

Nastavili smo s gustom juhom od pečenih paprika s inćunima, serviranom s malom povrtnom brusketicom. Krasio ju je lijep, suptilan okus pečenih paprika, mekana tekstura bez imalo gorčine te bogat umami od inćuna.

Za glavno jelo nismo odoljeli tjestenini; odabrali smo crne rezance s jadranskom hobotnicom, rajčicama i bosiljkom. Hobotnica je nježno kuhana, s lijepom čvrstoćom griza, dok kuhane rajčice dodaju slatkoću i svježinu. A desert?

Kako smo već jednom pisali – ako je tiramisu u meniju… :) A u Bobanu je ozbiljno dobar. Za razliku od tradicionalne verzije, Bobanova nosi nježni trag okusa naranče. Novo ruho klasika na koji više nikada nećemo gledati isto!

Gajeva 9
01 4811 549
No items found.