Bota Šare
Dašak Dalmacije u srcu Zagreba
Bota Šare restoran i oyster & sushi bar jedan je od rijetkih pravih ribljih restorana u Zagrebu. Obitelj Šare poznata je hrvatska ugostiteljska obitelj s više od četrdeset godina tradicije te restoranima u Malom Stonu, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Ono po čemu su tradicionalno prepoznati i cijenjeni malostonske su kamenice, koje sami uzgajaju i nude u svojim restoranima, te jadranske školjke i riba — u svim oblicima. Isto tako, majstori su sushija s jadranskom ribom.
Zagrebački Bota Šare interijerom i atmosferom podsjeća na dalmatinsku konobu. Obilje fotografija podsjetit će vas da ste u obiteljskom restoranu koji voli i poštuje vlastitu tradiciju. Bota Šare ima i lijepu terasu koja je ljeti u ugodnom hladu. Kombinacija izvornih receptura koje prenose dalmatinsku gastronomsku kulturu i modernog sushija čini se kao dobitna kombinacija. Naša je preporuka da prije dolaska svakako rezervirate stol jer Zagrepčani ovaj restoran jako vole — bilo da se radi o poslovnom sastanku, obiteljskom druženju ili jednostavnoj marendi (Bota Šare priprema i nekoliko dnevnih jela za ručak).
Što se poslužuje?
Bota Šare nudi dalmatinsku kuhinju. Naglasak stavljaju na prvoklasne namirnice koje pripremaju prema tradicionalnim recepturama. Osim kamenica iz vlastitog uzgoja koje nude sirove, na grillu te pohane, za predjelo možete uživati u dalmatinskim klasicima poput slanih srdela, hobotnice na salatu, tartara od jadranske tune ili kozica, ribljeg carpaccia i marinirane ribe. Topla predjela su stonski i crni rižoto, varijacije s kozicama i škampima — rižoto, domaća pasta ili crni njoki te tjestenina s plodovima mora. Ako još niste kušali juhu od kamenica, ovo je pravo mjesto za to. Tu su još i riblja juha, juha od rajčice, juha od kozica te klasična riblja juha. Školjke su definitivno jedan od fortea ovog restorana, a pripremaju ih na izvorni način kao i u Malome Stonu odakle dolaze: mušule, kunjke, brbavice, jakobove kapice i miks svega navedenoga rade na žaru, na buzaru ili na dalmatinski.
Škampi, jastozi i lignje prodaju se po kili, kao i oborita riba — škarpina, kovač i plavorepa jadranska tuna.
Koncept oyster & sushi bara podrazumijeva fuziju japanskih i dalmatinskih okusa. Sushi u Boti Šare uvijek je svjež, iznimno precizan te bogat sastojcima. U ponudi su signature rolice, sashimi od isključivo jadranske tune, selekcija makija, nigirija, uramakija, futomakija te tempure, nekoliko vrsta carpaccia i spring rolica.
Selekcija deserata uključuje neizostavnu rožatu tipičnu za kraj odakle obitelj Šare potječe, kao i sladoled, palačinke, pana cottu te čokoladni i bezglutenski kolač.
Bota Šare nudi i nekoliko mesnih jela te bogatu listu priloga.
Vinska karta bazira se na selekciji hrvatskih vina.
Što su kušali naši kuhari?
Delicious Zagreb tim posjetio je Botu Šare jednog ponedjeljka početkom jeseni u vrijeme ručka. Dan je bio sunčan i terasa je bila dupkom puna, kao i restoran. Živahna atmosfera zaista nalikuje onoj u dalmatinskoj konobi — šušur gostiju koji se nerijetko međusobno poznaju pa se pozdravljaju, zveket tanjura i pribora, mirisi iz kuhinje, užurbano osoblje.
Kamenice su bile logičan izbor za start jer je restoran po njima zaista poznat. Odlučili smo se za si-rove i grilane, što je bio pun pogodak jer su bile sočne, mesnate i s okusom mora. Za poželjeti! Ručak smo nastavili buzarom od miješanih školjki te jednim dnevnim jelom — friganom ražom s rikolom i toplim lešo krumpirima. Rijetko gdje se u Zagrebu može pojesti ovakva buzara — mušule, kunjke i brbavice na bijelo savršeno su prijale uz domaći pomfrit. Frigana krila raže također su jedno od onih jela koja obično možete pojesti samo u lokalima uz ribarnicu ili kod gurmana koji znaju male tajne kako ovo jelo savršeno pripremiti. Rikola s toplim lešo krumpirima još je jedan mediteranski klasik koji premalo viđamo na jelovnicima.
Uz ručak smo popili čašu hrvatskog pjenušca.
Bota Šare restoran je koji Zagrepčani definitivno jako vole — bilo da dolaze u restoran ili hranu nose kući, bilo da uživaju u izvornim dalmatinskim jelima ili modernoj japanskoj kuhinji.