Sopal

Zabavni gastro doživljaji uz uzbudljiva organska vina

Smješten na terasi unutar pješačke zone Tesline ulice, Sopal nudi inovativnu i suvremenu kuhinju koja se ne da kategorizirati. Usluga je strukturirana, ali opuštena.

Interijer Sopala je udoban i moderan, jednostavnih linija i sheme boja. Prima oko 30 osoba, a gosti mogu birati između udobnih visokih sjedala i nešto manje udobnih nižih sjedala. Terasa može primiti još 24 gostiju.

Sve posluženo proizlazi iz mašte i umijeća perspektivnog mlade kuharice Katarine Vrenc, koja je nekada radila u nekim od najboljih hrvatskih restorana.

Konobari su dobro informirani, brinu o gostima i prezentiraju hranu iznad uobičajenog bistro food bar standarda.

Gosti su toplo dočekani čim stignu.

Što se poslužuje

Prema riječima chefa, svako jelo na jelovniku Sopala namijenjeno je dijeljenju, čime su prepoznali šprancu ljudske navike - ako vidite da netko ima zanimljivo jelo, poželite ga kušati. U Sopalu je dijeljenje ugrađeno u svako jelo.

Jelovnik se sastoji od 14 jela različite složenosti, od najosnovnijih pršuta i sira do najneobičnijih, poput paljenog kupusa na kremi od kestena i inćuna.

Na trenutke je jelovnik razigran, sljubljuje buratu s krastavcima, umjesto tradicionalnih rajčica i bosiljka, ili se igra tradicionalnim hrvatskim jelima i sastojcima, poput ribe na saur ili svinjskih kotleta i graha.

Na jelovnik ima nekoliko jela koja naginju japanskoj kuhinji, s furikakeom i ponzu maslacem, jer Sopal izbjegava svrstavanje u bilo koji poznati koncept.

Vinska karta je zadovoljavajuće bogata, naginje prirodnim i organskim vinima, a još uvijek se dobro slaže s vrstom hrane koja se poslužuje. Sastoji se od pjenušavih, bijelih, crnih, rose, maceriranih i desertnih vina. Sva vina se mogu naručiti na čaše. Lista koktela zaustavlja se na pet klasika.

Što su kušali naši kuhari

Počeli smo s hladnim tartarom od školjki, posluženim s limetom i paljenim porilukom. Osvježavajuće jelo. u kojem malo dominiraju sok i korica limete, ali je i dalje vrlo fino.

Zatim smo probali tartar od junetine s dimljenim kravljim sirom, hrenom, kokicama od prosa i vlascem na domaćem tostu. Meso je narezano na malo veće kocke zbog teksture, ali je ostalo savršeno balansirano, iako je jelo bilo blago začinjeno.

Rošti od krumpira s dimljenom tunom, paštetom od luka i gelom od kiselih krastavaca bili su tehnički i estetski zanimljivi. Lijepi, veliki komadi pečene ribe dominirali su krumpirom koja i je glavna uloga u ovom jelu. Prozirni gel od kiselih krastavaca bio je ukusan i vizualno impresivan.

Za glavno jelo imali smo jelo po kojem je Sopal postao poznat - paljenii kupus, s kremom od kestena i inćuna. Kupus se peče na žaru, a s jedne stranemalo zagori, pa se kuha u vlastitom soku. Arome djeluju iznenađujuće dobro i pašu na ukusnu, laganu kremu na bazi kestena, luka i češnjaka.

Desert je bio pečen. a zatim zamrznuti batat poslužen s laganom, ne preslatkom creme Anglaise i naribanom korom mandarine koja je dala jelu osvježavajući štih. Tekstura batata podsjećala je na sladoled na štapiću.

Od utorka do subote od 12:00 do 01:00 Nedjelja od 12 do 18 sati Zatvoreno ponedjeljkom
Teslina 12, Zagreb
Od utorka do subote od 12:00 do 01:00 Nedjelja od 12 do 18 sati Zatvoreno ponedjeljkom
095 367 8668
#sopalzgb
#sopalzgb
#sopalzagreb
#sopalzagreb
#fundining
#fundining
#organicwine
#organicwine
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb