Ravioli punjeni patkom na ragoutu od šumskih gljiva
Kad dođe jesen, nema ništa ljepše nego se prošetati šumama u okolici Zagreba ili makar skoknuti do placa po svježe, prekrasne vrganje i druge šumske gljive. Ako ste imali sreće u lovu na gljive, pridružite im ove raskošne domaće raviole kakve spremaju u Balthazaru.
Uživajte u pripremi i dobar vam tek.
Za 4 osobe / Vrijeme pripreme: 1.5 dana
Sastojci:
Za confit of patke:
Pačji batak i zabatak, oko 1 kg
Oko 1 kg pačje masti
Začinsko bilje
Sol, papar
Za tijesto:
Brašno 250g
Žumanjak 120g
Jaje 1 kom
Maslinovo ulje 10ml
Za nadjev:
Konfitirano meso patke iz prvog dijela recepta
Svježi kravlji sir 150g
Majčina dušica 5g
Jaja 2 kom
Sol
Papar
Za ragout od gljiva:
Vrganji 150g
Lisičice 150g
Luk 100g
Češnjak 15g
Slanina 80g
Povrtni temeljac 0,5l
Bijelo vino 0.1l
Za dekoraciju:
Tostirani pinjoli
Mikro salatice
Priprema:
U dubokoj masnoći confitiramo patku na 125 °C oko 2 h. Kad je meso pečeno, odvojimo ga od kosti i kože i pomiješamo s ostalim sastojcima nadjeva dok ne dobijemo jednoličnu smjesu za punjenje raviola.
Zamijesimo tijesto, pa kad se sve sjedini, vakumiramo i ostavimo da odstoji u hladnjaku preko noći.
Sljedeći dan tijesto izvadimo, pa kad dosegne sobnu temperaturu, razvaljamo ga, izrežemo okruglim kalupom ili čašom, i punimo smjesom patke. Spoj lijepom razmućenim žumancem. Ostavimo po strani.
Zavrijemo veliki lonac pun vode, koju posolimo kad provrije i u njoj skuhamo raviole.
Paralelno s kuhanjem raviola, pripremimo lonac za ragu, u kome zagrijemo pačju masnoću, te na njoj dinstamo luk, dodamo češnjak te slaninu. Kada se slaninu poprži dodamo sjeckane gljive. Podlijemo vinom, i kada alkohol ispari, podlijemo temeljcem. Začinimo te kuhamo dok gljive ne omekšaju.
Kuhane raviole prelijemo raguom od gljiva, pospemo tostiranim pinjolima, te na vrh stavimo malo mladih salatica.