Prhka makovnjača iz Okrugljaka

Makovnjača je kolač od dizanog tijesta koji se tradicionalno priprema za blagdane i svečane prilike. Klasik je to kad je riječ o desertima tradicionalne hrvatske kuhinje.

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci za tijesto:

30 g svježeg kvasca,

400 g glatkog brašna

250 g maslaca

1 jaje

1 žumanjak

60 g šećera

2 dl mlijeka

Sastojci za nadjev:

400 g mljevenog maka

2 žlice meda

150 g šećera

limunova korica

snijeg od bjelanjka

2 dl mlijeka

Priprema:

Kvasac promiješajte s malo brašna, šećera i mlakog mlijeka te ostavite na toplome da se digne.

Maslac dobro izmrvite u brašno, dodajte jaje, žumanjak, šećer i dignuti kvasac te umijesite tijesto. Ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Mljeveni mak, šećer, med i limunovu koricu prelijte kipućim mlijekom i dobro izradite. Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano promiješajte.

Zatim tijesto kratko premijesite i podijelite na tri dijela. Svaki dio razvaljajte, premažite nadjevom i savijte u male savijače. Pecite oko 45 minuta na 180 °C. Toplu makovnjaču posipajte šećerom u prahu.

No items found.