Prhka makovnjača iz Okrugljaka
Makovnjača je kolač od dizanog tijesta koji se tradicionalno priprema za blagdane i svečane prilike. Klasik je to kad je riječ o desertima tradicionalne hrvatske kuhinje.
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci za tijesto:
30 g svježeg kvasca,
400 g glatkog brašna
250 g maslaca
1 jaje
1 žumanjak
60 g šećera
2 dl mlijeka
Sastojci za nadjev:
400 g mljevenog maka
2 žlice meda
150 g šećera
limunova korica
snijeg od bjelanjka
2 dl mlijeka
Priprema:
Kvasac promiješajte s malo brašna, šećera i mlakog mlijeka te ostavite na toplome da se digne.
Maslac dobro izmrvite u brašno, dodajte jaje, žumanjak, šećer i dignuti kvasac te umijesite tijesto. Ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Mljeveni mak, šećer, med i limunovu koricu prelijte kipućim mlijekom i dobro izradite. Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano promiješajte.
Zatim tijesto kratko premijesite i podijelite na tri dijela. Svaki dio razvaljajte, premažite nadjevom i savijte u male savijače. Pecite oko 45 minuta na 180 °C. Toplu makovnjaču posipajte šećerom u prahu.